Na Kubi ostaja še 91 ujetnikov. Foto: EPA
Na Kubi ostaja še 91 ujetnikov. Foto: EPA

V Guantanamu zdaj ostaja še 91 ujetnikov. Pentagon je 58-letnega Egipčana Tarika Al Savaha poslal v Bosno in Hercegovino. Bil je pripadnik Muslimanske bratovščine in se je najprej bojeval v BiH-u, nato pa še v Afganistanu, kjer so ga prijeli decembra 2001. Za teroriste je izdeloval razstrelivne naprave, vendar pa se je v ujetništvu povsem spremenil.

Z Američani naj bi sodeloval od samega začetka in si je zaradi tega prislužil posebno priznanje. Povedal je vse, kar jih je zanimalo. Za sodelovanje si je prislužil zasebno celico z vrtom, satelitsko televizijo in hladilnik. Z leti se je iz muslimana prelevil v ateista in se zredil na 200 kilogramov. V BiH, ki je doslej že sprejela nekaj ujetnikov iz Guantanama, so ga poslali, ker ima tam hčerko in nekdanjo ženo.

En ujetnik si je premislil
Prvič je Pentagon ujetnika iz Guantanama poslal v Črno goro. Podgorica je sprejela Abda Al Suvajdija iz Jemna. Domov ni smel, ker v Jemnu divja državljanska vojna, teroristična mreža Al Kaida, katere član je bil, pa je zelo močna. Danes 41-letnega Suvajdija so ujeli februarja 2002 v Pakistanu. Za Al Kaido je izdeloval razstrelivne naprave, zdaj pa naj ne bi bil več nevaren. Čas v zaporu je izkoristil za študij matematike in angleške slovnice. Suvajdi bo moral v Črni gori skozi prevzgojni program.

Tudi 35-letni Mohamed Bvazir iz Jemna je bil na poti iz taborišča, a si je potem premislil, ker ga je zajela panika, da gre v državo, kjer ne pozna nikogar. Zaradi tega se je raje vrnil v zaporniško celico. Njegov odvetnik John Chandler je dejal, da gre za državo, "v kateri je prijetno spiti pivo", več pa ni smel izdati, ker je država hotela ostati anonimna.

Obama le s pomočjo tujine zapira taborišče
Predsednik ZDA Barack Obama Guantanamo zapira že od januarja leta 2009, pri čemer lahko računa le na pomoč tujine. Kongres mu ne dovoli selitve ujetnikov s Kube v ZDA in načrt naj bi bil, da se v tujino pošlje še preostalih 34 ujetnikov, ki so potrjeni za izpustitev ali preselitev. Preostalih 47, ki bodo za večno zaprti brez obtožnice, pa bo predsednik preselil v ZDA, četudi bo kongres temu nasprotoval.