Protestniki so dali Mubaraku dan časa, da odide sam, sicer bodo stopnjevali proteste. Foto: Reuters
Protestniki so dali Mubaraku dan časa, da odide sam, sicer bodo stopnjevali proteste. Foto: Reuters
"Dnevni jeze"
Tanki na ulicah proti besnemu ljudstvu, ki ne želi menjave vlade, ampak zahtevo menjavo režima. Foto: EPA
Kairo
V protestih v egiptovski prestolnici je bilo po poročanju Al Džezire ubitih najmanj 40 ljudi, več sto je ranjenih. Foto: Reuters
Hosni Mubarak
Hosni Mubarak je po nastopu pred egiptovsko javnostjo govoril z ameriškim predsednikom Barackom Obamo. Egipt je četrti največji prejemnik ameriške pomoči, za Afganistanom, Pakistanom in Izraelom. Foto: MMC RTV SLO
Požgan sedež vladajoče stranke NDP
Nacionalna demokratična stranka vlada Egiptu od leta 1978, ko jo je ustanovil Mubarakov predhodnik Anvar el Sadat. Besni protestniki so v petek ponoči izropali in zažgali strankin sedež v Kairu. Foto: Reuters
Vhod v Egiptovski muzej
Oblasti so ponoči sporočile, da so z vojsko zavarovali Egiptovski muzej, ki na začetku ni bil med varovanimi objekti. Foto: EPA
Nemiri v Egiptu vznemirjajo svet
Egipčani vztrajajo: Mubarak, odidi
Zadnji egiptovski faraon vztraja na oblasti

Na tisoče protestnikov se ne zmeni za policijsko uro, ki jo je režim razširil - od 4. ure popoldne do 8. ure zjutraj se je v večjih mestih prepovedano zbirati v skupinah in protestirati. Zahteva ljudstva na ulicah je enotna - odstop predsednika Mubaraka. Peti dan "dni jeze" je vojska prek državne televizije pozvala državljane, naj se ne zbirajo v skupinah in strogo spoštujejo policijsko uro, kršilce pa opozorila, da jih čakajo "pravni postopki".

Iz nekaterih delov Kaira poročajo o plenjenju in uničevanju, katerega žrtev je postal tudi nacionalni muzej, v katerem so uničili več kipov in poškodovali dve mumiji, ter o streljanju in podtaknjenih požarih. Zaradi obsežnega plenjenja se ponekod prebivalci povezujejo v skupine, ki skušajo zagotoviti varnost v posameznih soseskah.

V zaporu v Kairu so izbruhnili spopadi med policijo in zaporniki, ki so skušali zbežati. Nobenemu zaporniku ni uspelo pobegniti, v spopadih pa jih je osem umrlo, 123 je ranjenih.

Televizijska hiša Al Džazira je poročala, da je policija ubila najmanj tri protestnike, ko je okoli tisoč ljudo skušalo vdreti v ministrstvo za notranje zadeve. Vojska je, po poročanju prič, odbila tudi napad protestnikov na stavbo, ki je v lasti centralne banke v predmestju Kaira.

Medtem ko so v Kairu protestniki naleteli na precej manjši odpor varnostnih sil kot v petek, pa iz nekaterih drugih mest, kot so Aleksandrija, Suez in Ismailija, poročajo o hudem nasilju. Vojska se v same proteste po večini ne vmešava več, nasilje se odvija predvsem med policijo in protestniki.

Turisti panično bežijo
Vojska je zaščitila vse pomembnejše turistične zanimivosti, tuji turisti pa bežijo iz Kaira in skušajo ujeti kakšno letalo iz prestolnice. Na tisoče turistov in tudi nekateri domačini so preplavili letališče v Kairu. Okoli 2.000 naj bi jih prihitelo na letališče brez kakršnih koli rezervacij in skušalo ujeti katero koli letalo iz države.

Slovensko zunanje ministrstvo je odsvetovalo vsa nenujna potovanja na območja Kaira, Aleksandrije, Sueza in Ismalie v Egiptu. Na spletni strani MZZ-ja so zapisali, da potnikom svetujejo dodatno previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov. Že pred tem je ministrstvo opozorilo, da je egiptovski režim v petek prekinil spletne povezave in omrežja z mobilno telefonijo, zato je komunikacija mogoča le prek stacionarnih telefonov.

Številne evropske letalske družbe so odpovedale lete v in iz Kaira, nacionalni prevoznik pa se sooča z dolgotrajnimi zamudami, tudi zaradi policijske ure, med katero ne sme leteti. Pomoč je ponudil Katar, celo z brezplačnimi poleti za svoje državljane.

"Vlado sem prosil, da odstopi"
Mubarak je prvič, odkar je leta 1981 prevzel vodenje države, imenoval podpredsednika. Za to mesto je izbral vodjo obveščevalnih služb z vojaškimi izkušnjami in svojega tesnega zaveznika, 74-letnega Omarja Sulejmana, ki je že prisegel. Sulejman naj bi užival podporo vojske, kar je najverjetneje tudi razlog za njegovo imenovanje.

Mubarakova razpustitev vlade in napoved sestave nove vlade je bila tudi njegova prva javna izjava od torka, ko so se protesti začeli. "Vlado sem prosil, da odstopi," je dejal Mubarak in dodal, da razume jezo protestnikov, a da je meja med svobodo in kaosom zelo tanka, zato ne bo dovolil destabilizacije Egipta. Obljubil je tudi nove politične in gospodarske reforme, ki bodo med drugim zagotovile neodvisnost sodstva ter dale ljudem več svobode. Med televizijskim nagovorom Mubarak, ki vlada Egiptu že tri desetletja, ni z ničimer namignil, da bi lahko sestopil z oblasti.

Mandat za sestavo nove vlade je predsednik podelil Ahmedu Šafiku, ministru za letalstvo v dozdajšnji vladi in nekdanjemu vodji egipčanskih letalskih sil. Predsednik parlamenta je medtem dejal, da ni nobenih načrtov za predčasne volitve, in tako zavrnil zahteve protestnikov.

ZDA so sporočile, da preprosto "mešanje kart" ne bo dovolj, in Mubaraka pozvale, naj uresniči svojo obljubo o pravih reformah. Administracija predsednika Baracka Obame je v precepu - po eni strani noče pustiti na cedilu dolgoletnega ameriškega zaveznika, po drugi pa podpira željo protestnikov po širših političnih pravicah.

Število mrtvih narašča, več sto ranjenih
Število žrtev petkovih dogodkov, ko so bili protesti v Kairu veliko nasilnejši, se strmo vzpenja - ubitih je bilo najmanj 90 ljudi. Al Džazira poroča o 27 mrtvih v Aleksandriji in 23 mrtvih v Suezu. V kairski osrednji mrtvašnici so sprejeli 40 trupel protestnikov. Po potrjenih podatkih naj bi v petkovih nemirih umrlo najmanj 90 ljudi. Skupno število ranjenih je že preseglo število tisoč.

V petek zvečer je jezna množica zažgala sedež vladajoče Nacionalne demokratične stranke, ki je nato gorel več kot 12 ur. Državna televizija Nil TV je poročala, da so "huligani izropali stavbo in podtaknili ogenj". Protestniki v Kairu so ob tem oblegali še državno medijsko hišo in zunanje ministrstvo.

Aretacije: El Baradej v hišnem priporu
Režim se je za zlom protestov poslužil tudi množičnih aretacij, ob tem pa so pridržali še nekaj vidnih predstavnikov opozicije. Še pred petkovo molitvijo so aretirali vodjo Muslimanske bratovščine, ki se že pol stoletja bori proti sekularnim in avtoritarnim režimom Naserja, Sadata in Mubaraka. V noči s petka na soboto je visoki egiptovski častnik za CNN potrdil, da je Mohamed El Baradej v hišnem priporu. El Baradej se je v četrtek z Dunaja vrnil v Kairo, s čimer so protesti dobili uglednega voditelja, ki si prizadeva za spremembo režima. V petek je El Baradej v pogovoru z Al Džeziro pozval Mubaraka k odstopu, vojsko pa pozval, naj ohrani mir in se vzdrži nasilja nad protestniki.

Medijska blokada popušča
"Medmrežje ne deluje, še vedno ni signala mobilnega omrežja, onemogočeno je pošiljanje SMS-sporočil," poroča največja arabska medijska hiša. Močno je omejena tudi navadna telefonija, saj ni mogoče klicati v tujino. Tudi iz Sueza, Aleksandrije in Ismalie poročajo o podobnem poteku dogodkov kot v Kairu. V soboto je mobilno omrežje znova začelo delovati v omejenem obsegu.

Obama govoril z Mubarakom po nagovoru
Ameriški predsednik Obama je v petek zvečer v Beli hiši novinarjem sporočil, da je osebno poklical egiptovskega predsednika Mubaraka in mu povedal, naj sprejme konkretne ukrepe za širitev pravic prebivalcev in se vzdrži nasilja nad protestniki. "Govoril sem z njim kmalu po njegovem govoru in sem mu povedal, da mora dati smisel tem besedam: sprejeti konkretne ukrepe, ki bodo izpolnili obljube. Nasilje ne bo rešilo pritožb egiptovskega ljudstva in zatiranje idej jih še nikoli ni odstranilo," je dejal Obama. Egipt je ob Izraelu že 35 let najpomembnejši zaveznik ZDA na Bližnjem vzhodu.


Russia Today: Petkovi protesti v Kairu


RT: Nočni spopadi med policijo in vojsko ter protestniki

Nemiri v Egiptu vznemirjajo svet
Egipčani vztrajajo: Mubarak, odidi
Zadnji egiptovski faraon vztraja na oblasti