Slavje Mursijevih podpornikov na kairskem trgu Tahrir. Foto: EPA
Slavje Mursijevih podpornikov na kairskem trgu Tahrir. Foto: EPA
Mursi pravi, da bo predsednik vseh Egipčanov. Foto: Reuters
Slavje na Tahrirju. Foto: Reuters
Se bodo napetosti v Egiptu zdaj umirile? Foto: Reuters

Kandidat Muslimanske bratovščine, ki bo postal prvi predsednik države, izvoljen po strmoglavljenju Hosnija Mubaraka 11. februarja lani, je po uradnih izidih volitev prejel 51,73 odstotka glasov.
Le nekaj ur po razglasitvi izida je zatrdil, da bo postal predsednik vseh Egipčanov: "Pozivam vas, veliko ljudstvo Egipta, da utrdite svojo narodno enotnost. To je edina pot iz teh težkih časov." V govoru se je spomnil tudi "vseh mučencev", ki so življenje izgubili v uporu proti prejšnjemu režimu. "Revolucija se nadaljuje," je zatrdil Mursi, ki bo zdaj začel sestavljati vlado.

Mursijevo zmago so ob razglasitvi pozdravili številni Egipčani, zbrani na osrednjem kairskem trgu Tahrir. Dogajanje na Tahrirju so sicer z budnim očesom spremljali številni varnostniki in policisti, pripravljeni na posredovanje, če bi se zgodili izgredi, a je noč minila mirno in brez incidentov.

Čestitke s sveta
Mursiju je po razglasitvi izida volitev že čestital ameriški predsednik Barack Obama in ob tem zatrdil, da bodo ZDA Egiptu pomagale pri tranziciji v demokracijo. Ob tem je poraženca na volitvah Šafika pozval, naj spodbuja demokratični proces, ki bo združil egiptovski narod.

Novoizvoljenemu predsedniku pa je čestital tudi Šafik in priznal poraz na volitvah. Prav tako mu je čestital tudi Husein Tantavi, vodja egiptovskega vrhovnega vojaškega sveta, ki državo vodi od Mubarakovega strmoglavljenja februarja lani. Mursiju so čestitali tudi Združeni arabski emirati, ki upajo, da bo Egipt zdaj vse moči usmeril v razvoj na temelju stabilnosti, harmonije in sodelovanja med vsemi strankami ter tako uresničil upe svojega ljudstva.

Zmago Muslimanske bratovščine so z radostnimi vzkliki in streli v zrak proslavili tudi na območju Gaze, kjer vlada bratovščini sorodno islamistično gibanje Hamas.

Posluh za vse sile
Mursi je od leta 2011 vodil politično stranko Muslimanske bratovščine, Stranko za svobodo in pravičnost, predsedniški kandidat pa je postal, potem ko je volilna komisija pred prvim krogom volitev diskvalificirala prvo izbiro Muslimanske bratovščine, Hairata Al Šaterja.

V predvolilni kampanji je Mursi, ki je v vlogi predsedniškega kandidata sprva deloval malo nespretno in nekarizmatično, sicer ves čas poudarjal, da bo Egipt vodil s posluhom za vse sile - predsedniške kandidate, ženske, salafiste in brate kopte. Zavezal se je, da si bo prizadeval za konec diskriminacije med Egipčani na osnovi vere, etnične pripadnosti in spola.
Zamuda pri objavi izida
Izid egiptovskih predsedniških volitev bi komisija morala objaviti že v četrtek, a je to zaradi očitkov o kršitvah preložila za nedoločen čas. S tem je sprožila številne kritike in proteste v Egiptu, kjer sicer že nekaj časa vlada napeto vzdušje.

Vladajoči vrhovni vojaški svet, ki državo vodi od Mubarakovega strmoglavljenja februarja lani, je namreč pred dvema tednoma razpustil parlament, ker je ustavno sodišče odločilo, da so bile parlamentarne volitve konec lanskega leta v nasprotju z ustavo. Nato je 17. junija, tik po zaprtju volišč, sprejel niz ustavnih dopolnil, s katerimi si je med drugim prisvojil zakonodajno oblast in močno okrnil pristojnosti novega predsednika.

Zaradi tega sta se Muslimanska bratovščina in vrhovni svet javno ostro sporekla, a so začele krožiti govorice, da naj bi se skrivaj pogajala, tudi o izidu volitev. V zadnjem tednu je vzdušje v državi zato postajalo vse bolj napeto.