Mursijevi podporniki so napadli protestnike, ki nasprotujejo odločitvam predsednika. Foto: EPA
Mursijevi podporniki so napadli protestnike, ki nasprotujejo odločitvam predsednika. Foto: EPA
Tahrir
Kairski trg Tahrir so zavzeli Mursijevi nasprotniki. Foto: EPA

Mursijevi nasprotniki so se utaborili pred predsedniško palačo in vztrajajo, da bi moral predsednik zaradi zlorabe oblasti brezpogojno odstopiti, s čimer pa se ne strinjajo njegovi privrženci, ki so sprožili nove napade na protestnike, potem ko je bilo v torek v izgredih v Kairu ranjenih najmanj 40 policistov in 18 protestnikov.

Islamisti so opozicijskim voditeljem zagrozili tudi s sveto vojno, če bodo nadaljevali nasprotovanje predsedniku. Obenem Muslimanska bratovščina skupaj z drugimi islamistični uporniki vztraja, da bodo 15. decembra v Egiptu izvedli referendum o novi ustavi, pa naj stane, kar hoče.

Predlog osnutka nove ustave je naletel na številne kritike med sekularno opozicijo, ki očita, da je parlament hitel z njegovim sprejetjem brez potrebnih posvetovanj, upoštevane pa niso niti politične in verske svoboščine ter pravice žensk.

Egiptovski podpredsednik Mahmud Meki je kritike pozval, naj v pisni obliki podajo svoje predloge za prihodnje razprave. Namignil je, da bi lahko spremembe sprejeli po referendumu, in ob tem dejal, da so vrata dialoga odprta.

Zaostritev razmer je sledila v zadnjih dveh tednih, potem ko si je Mursi razširil pooblastila in za dokončne razglasil vse njegove odločitve.

Mursijevi podporniki nad opozicijo
Opozicija od Mursija zahteva, da umakne sporni dekret, s katerim si je podelil prevelika pooblastila, in poziva k spremembam osnutka nove ustave.

Mursijevi podporniki te pobude zavračajo in so se opozicijskih veljakov lotili tudi po sodni poti.

Novi generalni tožilec je Talat Ibrahim Abdulah, ki ga je Mursi imenoval hkrati z razširitvijo svojih pooblastil, je tako uvedel preiskavo proti Nobelovemu nagrajencu Mohamedu El Baradeju, nekdanjemu generalnemu sekretarju Arabske lige Amru Musi in še nekaterim drugim vodilnim opozicijskim politikom.

Za uvedbo preiskave so se odločili, ker naj bi opozicijski politiki "podpihovali državljane k uporu". V torek je generalni tožilec predal naprej državnemu tožilcu tudi ovadbo proti istim politikom, ker naj bi "vohunili za Izrael".

El Baradej je novinarjem povedal, da Mursi nosi polno odgovornost za nasilje in da njegov režim vsak dan izgublja legitimnost.

Nekdanji direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA), ki skupaj z Muso in nekdanjim predsedniškim kandidatom Hamdinom Sabahijem vodi opozicijsko Fronto narodne rešitve, je še dejal, da je opozicija pripravljena na dialog pod pogojem, da se odpravi sporni Mursijev dekret in da se odpove za 15. december sklicani referendum o ustavi.