El Baradej je bil na čelu IAEA-ja od decembra 1997 do novembra 2009. Foto: EPA
El Baradej je bil na čelu IAEA-ja od decembra 1997 do novembra 2009. Foto: EPA

"Vsak, ki bi napadel Iran, je popolnoma nor," je dejal dobitnik Nobelove nagrade za mir leta 2005, ki sicer meni, da Izrael v bližnji prihodnosti ne bo napadel islamske republike. Tak napad bi po njegovi oceni ogrozil celotno regijo. Ocenil je, da bi Izrael z napadom na Iran dosegel nasprotno od želenega. "Iran bi tedaj pospešil razvoj lastnega jedrskega orožja, in to tedaj ob podpori vseh Irancev, skoraj celega Bližnjega vzhoda in številnih drugih po svetu," meni.

Resni pogovori po ameriških volitvah
Izrael mora spoznati, da si lahko varnost zagotovi le, če sprejme Bližnji vzhod. "Izrael želi popolno varnost, a taka varnost ene države predstavlja popolno negotovost za vsako drugo državo," meni. Zato je pomembno, da celotni Bližnji vzhod postane območje brez jedrskega orožja.

Rešitev se lahko najde le za pogajalsko mizo, je prepričan El Baradej, čeprav je skeptičen do načrtovanih mednarodnih pogovorov o iranskem jedrskem programu. Poudaril je, da je pomembno aktualno krizo držati pod nadzorom do predsedniških volitev novembra v ZDA, šele tedaj pa pričakuje "resne pogovore". "To vprašanje se lahko reši le, če Američani in Iranci za pogajalsko mizo najdejo način, kako živeti skupaj," je prepričan.

Zakaj bi Iran verjel Izraelu?
Na vprašanje, kaj bi odgovoril Izraelu, ki ne verjame iranskim trditvam o miroljubnem namenu njihovega jedrskega programa, je odvrnil: "Zakaj bi Iranci verjeli Izraelu?" Izrael, ki uradno niti ne zanika niti ne potrdi, da ima jedrsko orožje, ima po ocenah El Baradeja najmanj 200 jedrskih bomb.