Preštevanje glasov. Foto: Reuters
Preštevanje glasov. Foto: Reuters
Vladimir Putin
Zmagala naj bi Putinova Enotna Rusija. Foto: Reuters
Rusi volijo nov parlament

Nacionalistična stranka LDPR in Komunistična partija sta s po 15 odstotki daleč zadaj.

Liberalnim opozicijskam strankam pa, kot kaže, ni uspelo doseči 5-odstotnega praga, potrebnega za uvrstitev v parlament.

"Samozavestno lahko rečemo, da je Enotna Rusija zmagala," je na javni televiziji dejal ruski premier Dmitrij Medvedjev, ki vodi stranko. Dodal je, da bodo imeli "absolutno večino". Stranka ima v dumi, spodnjem domu parlamenta, 238 od 450 sedežev, prevladuje tudi v več kot 80 regionalnih parlamentih, državna televizija, glavni vir informacij za večino prebivalcev Rusije, pa jo prikazuje v pozitivni luči. Enotna Rusija si je tako pred volitvami obetala še okrepitev svoje moči.

Opozicija je medtem upala, da ji bodo volivci, nezadovoljni z razmerami v državi, prinesli dodatne poslanske mandate. Za sedeže dume, ki jih trenutno zasedajo poslanci štirih večjih političnih strank, Enotne Rusije, Komunistične stranke, Pravične Rusije in Liberalnodemokratske stranke, se poteguje 14 strank.

Neodvisna ruska organizacija za opazovanje volitev Golos navaja, da je bila kampanja medla in nedejavna. Glede na ocene ruskega političnega analitika Mihaila Troickega bo Pravična Rusija ostala v dumi, čeprav z izgubo sedežev, saj je razočarala številne svoje privržence.

Apatičnost
Nekaj sedežev bi lahko dobila še levosredinska stranka Jabolko, ki je bila sicer v dumi navzoča že v devetdesetih letih, a je po vzponu Enotne Rusije izpadla iz parlamenta. Analitiki opozarjajo, da je tokrat opaziti pomanjkanje izbire oziroma možnosti za kakršne koli spremembe, kar je nezainteresirane ruske volivce privedlo na novo raven apatije.

Reuters navaja primer taksista v mestu Ufa, več kot 1.100 kilometrov vzhodno od Moskve, ki je dejal, da je voliti "kot urinirati v zamašeno stranišče".

Očitki o poneverbah
Pojavili so se že prvi očitki o poneverbah. Kandidat opozicije Vladimir Rižkov je tako dejal, da so v njegovem volilnem okraju v Altaju v Sibiriji študentom plačevali za večkratno oddajo volilnega glasu. Vodja volilne komisije Ella Pamfilova je že napovedala preiskavo, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Če se bodo očitki izkazali za resnične, bodo odgovorni kazensko odgovarjali, volitve v Altaju pa bodo v tem primeru razveljavili, je še dejala.

Ruske oblasti se želijo izogniti protestom iz leta 2011, zato so si prizadevale volivce prepričati, da bodo tokratne volitve najbolj poštene v zgodovini ruskih volitev. Volitve lahko spremljajo opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse).

Gre za prve volitve v državi po priključitvi ukrajinskega polotoka Krim marca 2014, po kateri se je Putinova priljubljenost povečala na več kot 80 odstotkov.

Rusi volijo nov parlament