Obisk papeža v Sloveniji je odvisen od njegovega urnika. Foto: www.mzz.gov.si
Obisk papeža v Sloveniji je odvisen od njegovega urnika. Foto: www.mzz.gov.si
Vatikan
Erjavec se je papežu zahvalil za priznanje samostojnosti Slovenije. Foto: www.mzz.gov.si

"Sveti sedež je bil eden prvih, ki je priznal samostojnost Slovenije, in to hkrati priporočil drugim državam," je ob koncu dvodnevnega obiska v Vatikanu dejal Erjavec, ki se je papežu zahvalil za to.

O odnosih med Slovenijo in Vatikanom se je Erjavec podrobneje pogovarjal s sekretarjem Svetega sedeža za odnose z državami Dominiquom Mambertijem, s katerim sta ugotovila, da ostajajo odnosi med državama prijateljski, čeprav ostaja nekaj vprašanj še odprtih.

Vzpostavitev vojaškega ordinariata je eno izmed takšnih odprtih vprašanj in Erjavec je sogovorniku pojasnil, da v zdajšnji krizi v Sloveniji, ko je treba zagotoviti osnovno delovanje države, njegova vzpostavitev ne bi bila sprejeta pozitivno.

"Temu vprašanju sicer nisva namenila veliko pozornosti. Ministra Mambertija je bolj zanimala finančna situacija v Sloveniji in pojasnil sem mu, da smo v težkih razmerah in da tudi napovedi za leto 2013 glede gospodarske rasti niso najboljše," je dejal Erjavec.

Glede vračanja slovenskih umetnin, ki so zdaj v italijanski lasti, je Sveti sedež podprl prizadevanja Slovenije, da bi se umetnine vrnile tja, kjer so bile, večinoma v cerkve, je povedal vodja slovenske diplomacije in pojasnil, da je trenutna težava ta, da Italijo vodi tehnična vlada, ki teh odločitev ne želi sprejemati.

Enako velja tudi za financiranje slovenske manjšine v Italiji, pri čemer je Erjavec italijanskemu kolegu Giulianu Terziju poslal pismo, v katerem ga je pozval, naj vlada vendarle nekako zagotovi ustrezno financiranje manjšine.

Na vprašanje, ali so bile tema pogovora tudi finančne težave mariborske nadškofije in ali je sekretar Mamberti morda napovedal kakšno finančno pomoč nadškofiji, je Erjavec odvrnil, da te teme niti sekretar Svetega sedeža niti sam nista odprla, da pa zadeva, ki je v Sloveniji močno odmevala, za Vatikan zagotovo ni končana.

Tudi o Siriji, Libanonu in Hrvaški
Sogovornika sta se dotaknila še krize v Siriji in Libanonu ter odnosov med Slovenijo in Hrvaško, pri čemer je Erjavec poudaril, da Slovenija ne zavira približevanja Hrvaške Evropski uniji, da pa pričakuje, da bo izpolnila zaveze, ki jih je podala.

Erjavec je vatikanskemu sekretarju predstavil tudi slovensko pobudo za svet brez genocida in kandidaturo v svet Združenih narodov za človekove pravice v obdobju 2016-2018. Minister je pojasnil, da na oboje v Vatikanu gledajo pozitivno.

Mamberti bo na Erjavčevo povabilo prihodnje leto obiskal Slovenijo, glede papeževega obiska pa je, tako minister Erjavec, vse odvisno od njegovega urnika.

Minister Erjavec se je sešel še z ministrom za zunanje zadeve Suverenega malteškega viteškega reda Jean-Pierrom Mazeryjem. S sogovornikom sta izpostavila pomen 20. obletnice vzpostavitve diplomatskih odnosov ter se zavzela za nadaljnjo krepitev sodelovanja med Slovenijo in Suverenim malteškim viteškim redom.