Minister Karl Erjavec je na dvodnevnem obisku v Rusiji. Kot so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve (MZZ), Slovenija zagovarja
Minister Karl Erjavec je na dvodnevnem obisku v Rusiji. Kot so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve (MZZ), Slovenija zagovarja "nujnost dialoga" z Rusijo in "konstruktivnega pristopa do reševanja aktualnih mednarodnih problemov". Foto: EPA

Erjavec in Lavrov sta pozitivno ocenila predvsem napredek v gospodarskem in kulturnem sodelovanju ter konstruktivno sodelovanje na drugih področjih.

Rusija ostaja pomembna gospodarska partnerica Slovenije, obseg blagovne in turistične menjave med državama pa se je letos celo znatno povečal, potem ko se je zaradi slabitev makroekonomskih parametrov na ruskem trgu in sankcij EU-ja proti Rusiji gospodarsko sodelovanje med državama pred leti nekoliko zmanjšalo.

Ministra sta poleg tega izmenjala stališča o aktualnih regionalnih in mednarodnih vprašanjih, zlasti o razmerah na Bližnjem vzhodu in Korejskem polotoku ter o položaju na Zahodnem Balkanu. Spregovorila sta tudi o "problematiki nerešenih vprašanj meja" in v povezavi s tem o uresničevanju arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško.

Iskanje možnosti za sodelovanje pri razvoju ruske športne infrastrukture
Erjavec se je v četrtek srečal tudi s predsednikom ruske hokejske zveze Vladislavom Tretjakom, pri čemer sta ga spremljala direktorja podjetij Elan Inventa in Duol. Z ruskimi sogovorniki so obravnavali možnosti sodelovanja pri razvoju športne infrastrukture v Rusiji.

Drugi dan obiska v Moskvi bo potekalo 14. zasedanje slovensko-ruske medvladne komisije za trgovinsko-gospodarsko in znanstveno-tehnično sodelovanje. Komisiji sopredsedujeta minister Erjavec in ruski minister za zveze in množične komunikacije Nikolaj Nikiforov. Zasedanje medvladne komisije bo priložnost za dogovor o konkretnih dejavnostih za izboljšanje in širitev dozdajšnjega gospodarskega sodelovanja tudi na nova področja. Udeležili se ga bodo predstavniki ministrstev in zainteresiranih podjetij. Ministra Erjavec in Nikiforov sta imela predpriprave na tokratno zasedanje komisije konec junija v Ljubljani. Takrat sta poudarila, da so možnosti za krepitev sodelovanja na področjih informacijskih tehnologij in digitalizacije, energetike ter gozdarstva.