Erjavec je v okviru obiska v Kijevu na Trgu neodvisnosti prižgal svečo pred spominskim obeležjem žrtvam nasilja med lanskimi protivladnimi protesti. Foto: VKI
Erjavec je v okviru obiska v Kijevu na Trgu neodvisnosti prižgal svečo pred spominskim obeležjem žrtvam nasilja med lanskimi protivladnimi protesti. Foto: VKI
Slovenija in Ukrajina naj bi še okrepili vezi. Foto: VKI

Erjavec se je najprej srečal z zunanjim ministrom Pavlom Klimkinom, nato pa še s predsednikom parlamenta Volodimirjem Grojsmanom in predsednikom države Petrom Porošenkom.

Osrednja pozornost pogovorov Erjavca z ukrajinskimi sogovorniki so bili krepitev stikov med državama na najvišjih in tudi delovnih ravneh, poglabljanje gospodarskega sodelovanja ter vzajemno hotenje po novih oblikah pospeševanja povezovanja med gospodarskimi subjekti obeh držav.

Erjavec je zagotovil podporo Slovenije ozemeljski celovitosti in neodvisnosti Ukrajine ter poudaril, da je spor na vzhodu Ukrajine treba rešiti po mirni poti z uresničitvijo dogovorov iz Minska. Minister je prav tako ponovil, da Slovenija ne priznava nezakonite ruske priključitve Krima.

Erjavec je izrekel podporo uresničevanju reform ter obljubil solidarnost pri spopadanju z obsežnimi spremembami ob ogroženi suverenosti in celovitosti države. Slovenija je Ukrajini ponudila pomoč, zlasti na področju izkušenj pri reformi javne uprave.

Za uresničitev dogovora iz Minska
Erjavec je z ukrajinskim kolegom Klimkinom izmenjal poglede na politične in varnostne razmere v regiji ter o prihodnosti Vzhodnega partnerstva. Izrazil je upanje, da bo Ukrajini do konca leta uspelo izvesti vse potrebno, da bo ob ponovnem pregledu izpolnjevala vse pogoje vizumske liberalizacije.

Erjavca so ukrajinski sogovorniki seznanili s potekom ustavnih in gospodarskih reform ter položajem na vzhodu države, kjer še vedno potekajo oboroženi spopadi. Erjavec je poudaril pomen uresničevanja dogovorov iz Minska ter ključno vlogo, ki jo pri tem igra posebna misija Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse).

V imenu predsednika republike Boruta Pahorja je Porošenka povabil na obisk v Slovenijo, kar je ta z veseljem sprejel, saj ocenjuje, da so med državama posebni odnosi.

Slovenija z Ukrajino sicer že tradicionalno sodeluje pri rehabilitaciji otrok in mladine od leta 2005 je MZZ v sodelovanju z Rdečim križem omogočil rehabilitacijo 380 ukrajinskih otrok, ki so trpeli za posledicami jedrske eksplozije v Černobilu, Slovenija pa prav tako ponuja pomoč pri psihosocialni rehabilitaciji otrok, ki trpijo za posledicami konflikta v Ukrajini.