Avstralija se je namesto za konvencionalne odločila za nakup jedrskih podmornic. Foto: EPA
Avstralija se je namesto za konvencionalne odločila za nakup jedrskih podmornic. Foto: EPA

Avstralska prekinitev pogodbe o nakupu podmornic od Francije je še en streznitveni klic za Evropsko unijo, da okrepi svojo samostojnost, je opozoril nemški minister za evropske zadeve Michael Roth, ki ne vidi hitre vrnitve medsebojnega zaupanja z ZDA in Avstralijo.

"Ne moremo se zanašati samo na druge, ampak moramo sodelovati, premostiti naše razlike in govoriti v en glas," je dejal Roth in dodal, da se je treba usesti za mizo, za katero je treba obnoviti medsebojno zaupanje, kar pa po njegovem mnenju ne bo lahko.

Novo varnostno zavezništvo med ZDA, Avstralijo in Združenim kraljestvom (AUKUS) vključuje tudi avstralski nakup ameriških podmornic na jedrski pogon. Avstralija je zaradi tega odpovedala dogovor o nakupu konvencionalnih podmornic od Pariza, vreden je bil 56 milijard evrov.

Eden prvih odzivov EU-ja je odpoved priprav na prvo zasedanje o trgovini in tehnologiji skupaj z ZDA, ki je bilo napovedano za konec septembra in bi moralo predstavljati še en korak naprej v čezatlantskem zavezništvu.

Čeprav AUKUS-a ni bilo na dnevnem redu današnjega srečanja ministrov EU-ja za evropske zadeve, so nekatere članice to vprašanje odprle. Slovenski državni sekretar za evropske zadeve Gašper Dovžan je po zasedanju potrdil, da so nekatere članice to odprle v kontekstu priprav oktobrskega vrha.

Pričakovati je, da bo to vprašanje precej zaposlovalo Unijo v prihodnjih mesecih, je še dejal. Pričakuje razpravo o tem na prihodnjih sestankih, verjetno tudi na vrhu EU-ja.

Vprašanj glede AUKUS-a je veliko, a za zdaj je še prezgodaj za kakršne koli končne izjave, je še povedal Dovžan, ki v času slovenskega predsedovanja vodi to sestavo Sveta EU-ja.

Ministri EU-ja v bran Franciji

Zunanji ministri EU-ja so izrazili solidarnost s Francijo, ki jo je razjezila odpoved dogovora o prodaji francoskih podmornic Avstraliji.

"Ministri so izrazili jasno solidarnost s Francijo. Ta napoved je v nasprotju s pozivi po večjem sodelovanju z EU-jem v indijsko-pacifiški regiji," je sporočil visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell po srečanju ministrov ob robu 76. zasedanja Generalne skupščine ZN-a v New Yorku.

Pariz se je odzval z odpoklicem veleposlanikov v ZDA in Avstraliji na posvetovanja v Pariz. Francoska obrambna ministrica Florence Parly je odpovedala srečanje z britanskim kolegom Benom Wallaceom, ki je bilo načrtovano ta teden.

Borrell je prejšnji teden povedal, da se omenjene države o novem zavezništvu niso posvetovale z EU-jem niti ga niso z njim predhodno seznanile. Ob tej priložnosti je izrazil razumevanje za razočaranje Francije.

Kako bo spor vplival na pogajanja z Avstralijo?

V Bruslju pojasnjujejo, da učinek zavezništva na EU in tudi na naslednji krog trgovinskih pogajanj z Avstralijo, načrtovan oktobra, še preučujejo. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen razmere pozorno spremlja in je v stiku s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom.

Predsednica komisije je v ponedeljek v pogovoru za ameriško televizijsko mrežo CNN dejala, da je bila Francija v povezavi s tem obravnavana nesprejemljivo. "Ena od naših držav članic je bila obravnavana na način, ki ni sprejemljiv," je dejala glede na objavljeni izsek pogovora. "Veliko odprtih vprašanj je, na katera je treba odgovoriti," je dodala.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je prav tako v ponedeljek obtožil ZDA pomanjkanja lojalnosti.

Spor bi lahko vplival na trgovinska pogajanja med EU-jem in Avstralijo. Foto: EPA
Spor bi lahko vplival na trgovinska pogajanja med EU-jem in Avstralijo. Foto: EPA

"Osnovna načela zaveznikov so preglednost in zaupanje in oboje sodi skupaj. In čemu smo priča? Priča smo jasnemu pomanjkanju preglednosti in lojalnosti," je novinarjem v New Yorku povedal Michel, ki je ravnanje s Francijo označil za nesprejemljivo.

Predsednik Evropskega sveta se je danes ob robu zasedanja sešel z avstralskim premierjem Scottom Morrisonom, s katerim sta imela "iskren in neposreden" pogovor o AUKUS-u. "Med prijatelji je potrebna odkritost. Dialog je ključen za močna partnerstva," je Michel zapisal na Twitterju. Dodal je, da bosta z Morrisonom ostala v tesnih stikih.

Biden in Morrison brez komentarja

Medtem se je v New Yorku po svojem nastopu v Generalni skupščini ZN-a ameriški predsednik Joe Biden sešel z avstralskim premierjem Scottom Morrisonom. Voditelja na novinarska vprašanja o jeznem odzivu Francije zaradi odpovedi dogovora o prodaji podmornic Avstraliji nista odgovarjala.

Avstralski premier je na srečanju z ameriškim predsednikom dejal, da sta bili državi vedno partnerici in da gre pri novem partnerstvu za svetovni red, ki zagovarja svobodo. "Ne gre le za naše partnerstvo, ker ponujamo roko številnim drugim. Pa naj gre za prijatelje držav ASEAN-a, Evrope in druge, s katerimi delimo podobne interese," je dejal Morrison in se predsedniku ZDA zahvalil za njegovo osredotočenost na indijsko-pacifiško regijo. ASEAN je sicer Zveza držav jugovzhodne Azije.

Biden je dejal, da se veseli sprejema Morrisona v Beli hiši v petek, in poudaril, da ZDA in Avstralija delijo vrednote, o katerih je govoril v Generalni skupščini. "To, o čemer sem govoril danes, je res. Smo na prelomnici," je dejal.

Biden je po srečanju z Morrisonom odpotoval v Washington na srečanje z britanskim premierjem Borisom Johnsonom. Predsednik ZDA je prvi dan splošne razprave Generalne skupščine ZN-a izkoristil le za srečanje z Morrisonom in Johnsonom, kar po mnenju analitikov ni naključje.

Še odmeva spor med Francijo in Avstralijo