Tovornjaki so v Rastan pripeljali najnujnejša živila in zdravila. Na sliki raztovarjanje vreč z moko. Foto: Reuters
Tovornjaki so v Rastan pripeljali najnujnejša živila in zdravila. Na sliki raztovarjanje vreč z moko. Foto: Reuters
Evakuacija prebivalcev iz sirskega mesta Zabadani. Foto: Reuters

"V današnjih načrtih je evakuacija okoli 500 ljudi, tudi bolnih, ranjenih in njihovih družinskih članov, iz obleganih mest, kot so Foua, Kefraja, Madaja in Zabadani," je pojasnil tiskovni predstavnik ZN-a Stephane Dujarric.

Iz Madaje, v kateri je lani zaradi lakote umrlo več ljudi, so prebivalce evakuirali z avtobusi. Moške, ženske in otroke so pred tem iz varnostnih razlogov pregledali. Večji del evakuacije poteka po cestah, pri čemer ZN nima časovnega okvira, kdaj naj bi bila operacija končana.

65 tovornjakov za Rastan
Največji konvoj humanitarne pomoči do zdaj, v katerem je bilo 65 tovornjakov, pa je medtem dosegel uporniško oblegano mesto Rastan v osrednji Siriji. Konvoj je pripeljal hrano in zdravila za približno 120.000 prebivalcev, ki živijo v mestu in njegovi okolici. V mesto je nazadnje pomoč prišla leta 2012.

Na težko dostopnih območjih štiri milijone ljudi
Zaradi obleganja mest je do tamkajšnjih prebivalcev v preteklem mesecu prispelo manj konvojev s pomočjo - v odročnih predelih je pomoč v marcu prejelo 83.000 ljudi, februarja pa 53.000. Združeni narodi so sicer dostavo pomoči prebivalcem začeli krepiti od februarske prekinitve ognja v Siriji.

Na težko dostopnih območjih v Siriji živi več kot štiri milijone Sircev, zaradi česar imajo omejen dostop do hrane in zdravniške oskrbe. ZN je dolgo pritiskal na Damask, da bi humanitarnim delavcem zagotovil dostop do odročnih območij, vse strani pa pozval, naj končajo obleganja mest.

ZDA pošiljajo strateške bombnike
Le dan po tem, ko je ameriški sekretar za obrambo Ash Carter napovedal, da bodo ZDA za boj proti Islamski državi (IS) v Siriji namenile dodatne enote vojakov, več denarja in vojaške opreme, je Washington v Sirijo poslal strateški bombnik B-52 za uničenje skladišč orožja borcev IS-ja v Mosulu, poroča agencija AFP.