Vladne sile so zavzele Al Karjatain. Foto: Reuters
Vladne sile so zavzele Al Karjatain. Foto: Reuters
Škoda v mestu je velika. Foto: Reuters

Vladne sile so le nekaj dni po osvoboditvi antičnega mesta Palmire zadale džihadistični skupini nov udarec. V zadnjih mesecih Al Asadova vojska ob podpori ruskih zračnih sil uspešno bije boj proti IS-ju. Avgusta lani je IS zavzel Al Karjatain, ki je od Palmire oddaljen približno 80 km, in ugrabil več kot 200 civilistov, med talci pa je bilo nekaj deset kristjanov.

Sirski observatorij za človekove pravice je sporočil, da so v vzhodnem delu meta še vedno borci IS-ja, a se tudi zadnje sile skrajnežev umikajo in kmalu naj bi vladne sile imele nadzor nad celotnim mestom, poroča BBC. Osvoboditev mesta ne bo le velika moralna spodbuda za Al Asadove borce, ampak gre tudi za strateško pomembno točko, ki predstavlja osrednje oporišče za napad na teroristične cilje v bližini meje z Irakom.

Kot so dejali sirski častniki, je njihov cilj "vzpostavitev in zagotovitev varnosti in stabilnosti v mestu in na okoliških kmetijah, obenem pa prekinitev oskrbovalne poti IS-ja med vzhodom in gorovjem Kalamun na zahodu". Od premirja, ki so ga vojskujoče strani sprejele konec februarja, so spopadi v Siriji zelo redki, kar pa ne velja za teroristične skupine, kot sta IS in Fronta Al Nusra, sirska veja Al Kaide. V zračnih napadih v provinci Idlib na severovzhodu Sirije je bilo v nedeljo ubitih 22 džihadistov.

Ubit tiskovni predstavnik Al Nusre
Kot je sporočil observatorij, ki ima sedež v Veliki Britaniji, sta bila v napadih ubita tiskovni predstavnik Al Nusre Abu Firas Al Suri in njegov sin, ki sta bila v času napadov na srečanju z drugimi vodilnimi džihadisti v utrdbi Al Nusre Kafar Džalesu, poroča Slovenska tiskovna agencija. Al Suri, sicer Sirec s pravim imenom Radvan Namus, se je v preteklosti boril proti sovjetskim silam v Afganistanu, kjer je spoznal vodjo Al Kaide Osamo bin Ladna in njegovega mentorja Abdulaha Azama. Leta 2011 naj bi se vrnil v Sirijo.

Kot piše AFP, so bili med ubitimi tudi pripadniki teroristične skupine Džund Al Aksa in džihadisti iz Uzbekistana. Ali so napade izvedla ruska ali sirska letala, za zdaj ni jasno. Napadli pa so tudi dva druga cilja obeh omenjenih džihadističnih skupin na severu Idliba. Več ljudi je bilo ranjenih, je sporočil vodja observatorija Rami Abdel Rahman.

"Čas za neposredna pogajanja"
Posredni mirovni pogovori o Siriji se bodo nadaljevali 9. in 10. aprila v Ženevi. Medtem pa so o glavnem sporu mirovnih pogajanj – usodi Al Asada – oglasili v Moskvi. Namestnik ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova Sergej Rjabkov je v pogovoru za rusko tiskovno agencijo Ria Novosti dejal, da zahteve po odhodu sirskega predsednika onemogočajo politični proces. Moskva je zato po njegovih besedah predlagala preložitev pogovorov o Al Asadovi usodi.

Kot je povedal Rjabkov, bi o tem vprašanju na koncu morali odločati v konflikt v Siriji vpleteni strani, sirski režim in opozicija. Namestnik ruskega zunanjega ministra je dodal, da so nekatere države in nekatere sirske opozicijske skupine tako zelo prepričane o svojem prav, da niso pripravljene sprejeti tega, da bi bil Al Asad še naprej za nedoločen čas v središču sirske politike. Prepričan je tudi, da je napočil čas, da sprti strani začneta neposredna pogajanja.