Sirski predsednik Bašar Al Asad je zavzetje antičnega mesta Palmira iz rok Islamske države (IS) pozdravil kot pomemben dosežek in dokaz učinkovitosti sirske vojske in njenih zaveznic v boju proti terorizmu. Kot je dejal, sta zdaj na vrsti Deir al Zor in Raka, prestolnica Islamske države. Foto: Reuters
Sirski predsednik Bašar Al Asad je zavzetje antičnega mesta Palmira iz rok Islamske države (IS) pozdravil kot pomemben dosežek in dokaz učinkovitosti sirske vojske in njenih zaveznic v boju proti terorizmu. Kot je dejal, sta zdaj na vrsti Deir al Zor in Raka, prestolnica Islamske države. Foto: Reuters
Sirska opozicija
Predstavniki sirske opozicije na pogajanjih v Ženevi. V sredini Asad al Zoabi. Foto: EPA

"Vendar imajo te zmage hkrati vpliv na sile in države, ki ovirajo dogovor, saj te države, predvsem Savdska Arabija, Turčija, Francija in Velika Britanija, stavijo na naš poraz na bojišču, da bi okrepile svoj položaj na pogovorih," je dejal Asad v intervjuju, dva dni po zavzetju strateško pomembnega mesta Palmira.
Ruska podpora bo pospešila dogovor
To je bil za borce skrajne islamske skupine eden večjih porazov od leta 2014, ko so 29. junija razglasili kalifat v Siriji in Iraku. "Ruska vojaška podpora, podpora prijateljev Sirije in vojaški dosežki sirske vojske - vse to bo vodilo v pospešitev političnega dogovora, in ne nasprotno," je prepričan sirski predsednik.

V prehodni vladi režim in opozicija
Asad je povedal, da mora prehodna sirska vlada vključevati tako režim kot opozicijo. Po njegovih besedah je logično, da bodo v njej zastopane "neodvisne sile, opozicijske sile in sile, zveste vladi".

Škoda presega 200 milijard dolarjev
Ocenil je še, da je petletna državljanska vojna Sirijo stala več kot 200 milijard dolarjev. "Gospodarska škoda in škoda na infrastrukturi presegata 200 milijard. Gospodarska vprašanja bo mogoče rešiti takoj, ko se bodo razmere stabilizirale, obnova infrastrukture pa bo trajala dolgo časa," je povedal Asad.

Ustavljeni pogovori
Posredni pogovori o Siriji pod okriljem Združenih narodov so bili v četrtek ustavljeni, saj ni bil dosežen zadosten napredek. Pogovore je omogočilo krhko premirje v Siriji, ki velja od prejšnjega meseca in za katerega so se dogovorile ZDA in Rusija. Premirje sicer ne velja za skrajne skupine, kot sta IS in Fronta Al Nusra.

Asadova usoda ni na dnevnem redu pogajanj
Odposlanec ZN-a za Sirijo Staffan de Mistura želi, da bi se na pogajanjih lotili vprašanja politične tranzicije, ki je po njegovih besedah "mati vseh vprašanj". Toda sirska vlada je že pred začetkom pogovorov dala jasno vedeti, da Asadova usoda ne bo na dnevnem redu.

Opozicija: Bašar živi na drugem planetu
A glavna sirska opozicijska skupina Visoki pogajalski odbor je zavrnila zahtevo sirskega predsednika, da bi prehodna vlada vključevala tudi njegov režim. "Mednarodne resolucije govorijo o (...) prehodnem organu s polnimi pooblastili, vključno s predsedniškimi. Asad ne sme ostati niti uro po njegovem oblikovanju. Bašar in njegova ekipa živijo izven realnosti, na drugem planetu, (...) vse njegove izjave so poskus, da bi se izognil vprašanju politične tranzicije," je povedal predstavnik opozicije Asad al Zoabi.

Tudi ZDA ne vidijo Asada v vladi
Da Asad ne more biti del prehodne vlade, so sporočili tudi iz Washingtona. "Ne vem, če sam sebe vidi v tej vladi, a za nas to ne bi bilo sprejemljivo," je dejal Josh Earnest, uradni govorec Bele hiše.