Fotografija na stopnicah v berlinski bolnišnici Charite, ki jo je Navalni v soboto objavil na Instagramu in se zahvalil odličnim zdravnikom, ki so ga rešili. Foto: Reuters
Fotografija na stopnicah v berlinski bolnišnici Charite, ki jo je Navalni v soboto objavil na Instagramu in se zahvalil odličnim zdravnikom, ki so ga rešili. Foto: Reuters

Pet dni za tem, ko je berlinska bolnišnica objavila, da Navalni ni več priključen na medicinski ventilator in lahko samostojno diha, je ruski politik na družabnem omrežju Instagram objavil fotografijo, ki kaže, da že lahko hodi. "Še mnogo težav je treba rešiti, a odlični zdravniki iz bolnišnice Charite so rešili največjo," je ob tem zapisal in pojasnil, da se je v zadnjih tednih počutil slabo, ni prepoznaval ljudi in ni mogel govoriti. "To me je spravljalo v obup," se je spominjal in pojasnil, da je razumel, kaj zdravnik želi od njega, ampak se ni mogel odzvati.

Sorodna novica Primer Navalni: novičok naj bi odkrili na steklenici v hotelski sobi

"Naj vam povem, kako okrevam. Pot je že zdaj jasna, a tudi dolga," je zapisal Navalni in dodal, da mobilnega telefona še ne more uporabljati in da ima težave, ko skuša v kozarec naliti vodo. Pojasnil je še, da težko hodi po stopnicah, saj se njegove noge tresejo.

Kremelj primera ne preiskuje

20. avgusta je Navalni na notranjem poletu v Sibiriji nenadoma zbolel, dva dni pozneje pa so ga odpeljali v Berlin. Nemčija navaja, da so testi v laboratorijih treh različnih držav pokazali, da je bil 44-letnik zastrupljen z živčnim strupom novičokom. Strup je bil najverjetneje v steklenici vode v njegovi hotelski sobi v Tomsku.

Zahodne vlade od Rusije zahtevajo pojasnilo, a Kremelj zadeve ne preiskuje, češ da ruske oblasti niso našle dokazov, da je šlo za kaznivo dejanje.