Meja med Avstrijo in Nemčijo. Foto: Reuters
Meja med Avstrijo in Nemčijo. Foto: Reuters

Avstrija je sredi aprila v pomoč v epidemiji koronavirusa vpoklicala pripadnike avstrijske aktivne vojaške rezerve, da bi pomagali policiji. Delati jih je začelo 1400 v torek po usposabljanju v vseh avstrijskih deželah.

Na avstrijskem Koroškem naj bi vojaki na meji s Slovenijo delati začeli danes, na avstrijskem Štajerskem so tam že od torka. Na Gradiščanskem bo avstrijsko mejo s Slovaško, Madžarsko in Slovenijo vojska varovala od petka, je sporočilo poveljstvo avstrijske vojske.

Vojaki bodo pomagali policiji pri izvajanju varnostnih nalog na področju migracij in covida-19, pa tudi pri zdravstvenih ukrepih v okviru nadzora na meji. Šlo naj bi predvsem za pripadnike t. i. aktivne rezerve oz. milice. Njihovo delo bo trajala dva meseca.

Ali bodo ukrep podaljšali, je po besedah obrambne ministrice Klaudie Tanner odvisno od razvoja epidemije.

Zunanji ministri Avstrije, Češke, Slovaške so se sicer ta teden pogovarjali o skupnem odprtju meja. Vse tri države načrtujejo, da bi skupne meje odprli sredi junija, k temu pa naj bi povabili tudi Madžarsko. Slovenija pri tem ni bila omenjena, kar je izzvalo kar nekaj nejevolje – tako pri Avstrijcih, ki si želijo na dopust bodisi v Slovenijo bodisi na Hrvaško, kot tudi pri slovenskih turističnih in gostinskih delavcev, saj krvavo potrebujejo avstrijskega gosta.