Posledice eksplozij na plinovodu Severni tok septembra leta 2022. Foto: Reuters
Posledice eksplozij na plinovodu Severni tok septembra leta 2022. Foto: Reuters

Po plinovodu Severni tok teče ruski plin pod Baltskim morjem v Nemčijo. Septembra leta 2022 je na njem, na območju švedskega oziroma danskega gospodarskega območja, odjeknilo več eksplozij, zaradi česar je šlo v zrak ogromno metana.

"Preiskovalci so ugotovili, da je šlo za namerno sabotažo plinovodov. Vendar pa menimo, da na Danskem ni zadostnih razlogov za uvedbo kazenskega postopka," je sporočila policija.

Rusija in Zahod sta kot krivca za eksplozije ves čas s prstom kazala drug na drugega. Obe strani tudi zanikata kakršno koli vpletenost, nihče niti ni prevzel odgovornosti.

Kremelj je odločitev danske policije o ustavitvi preiskave označil za "blizu absurdu". Predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov je še dejal, da je Danska priznala, da je šlo za namerno sabotažo, vendar se je odločila, da preiskave ne bo nadaljevala, ker so bili vanjo vključeni tesni zavezniki Københavna. Dodal je še, da je Danska zavrnila zahtevo po posredovanju informacij o preiskavi.

Tudi Švedska je v začetku tega meseca opustila preiskavo eksplozij, češ da nima pristojnosti za ta primer. So pa švedski preiskovalci potrdili, da so našli sledi eksploziva, zaradi česar so sklepali, da je šlo za sabotažo.

Švedi so dokaze predali nemškim preiskovalcem, ki pa še niso objavili nobenih ugotovitev.

Nemčija je sicer lani Varnostnemu svetu Združenih narodov sporočila, da je na jadrnici, ki je bila morda uporabljena za prevoz eksploziva, našla sledi podmorskega eksploziva in da so izurjeni potapljači eksploziv morda pritrdili na plinovode.