Draghi napoveduje obnovo Italije. Foto: EPA
Draghi napoveduje obnovo Italije. Foto: EPA

Vlado je podprlo 535 poslank in poslancev spodnjega doma italijanskega parlamenta, 56 jih je bilo proti, pet se jih vzdržalo.

73-letni nekdanji predsednik Evropske centralne banke (ECB) je že v sredo dobil zaupnico v senatu oziroma zgornjem domu parlamenta, kjer ga je podprlo 262 senatork in senatorjev, 40 jih je bilo proti.

Draghi je pred glasovanjem v poslanski zbornici kot prednostni nalogi svoje vlade navedel reformo pravosodja s ciljem razumnega trajanja sodnih procesov in boj proti korupciji.

Poudaril je tudi zmanjšanje birokracije v gospodarstvu, postopno davčno reformo ter zeleno in digitalno tranzicijo. Menil je, da bi moral biti proces javnih naročil hitrejši, saj da zamude prinašajo možnost nezakonitosti.

Pred glasovanjem v senatu je kot glavni prednostni nalogi svoje vlade poudaril nujno potrebne reforme in boj proti pandemiji covida-19. Opozoril je, da Italija po pandemiji potrebuje obnovo in mora postati del bolj povezanega EU-ja.

V 67. italijanski vladi, ki je prisegla v soboto, je 23 ministrov celotnega političnega spektra.

Draghi vodenje vlade prevzema v zelo zahtevnih časih, ko se število umrlih zaradi covida-19 približuje 100.000, italijansko gospodarstvo pa je zaradi pandemije v najhujši recesiji po drugi svetovni vojni.