Draghi ima široko podporo med parlamentarnimi strankami. Foto: EPA
Draghi ima široko podporo med parlamentarnimi strankami. Foto: EPA

Vlado bo danes potrjeval še spodnji dom parlamenta, poslanska zbornica.

Zaradi široke podpore med parlamentarnimi strankami na glasovanju o zaupnici tudi danes ni pričakovati težav. Po predvideni večurni razpravi bo po napovedih glasovanje o zaupnici Draghiju in njegovemu kabinetu na vrsti zvečer.

Draghi je v sredo v predstavitvi programa svoje vlade v senatu napovedal, da se bo vlada osredotočila na nujne reforme ter boj proti pandemiji covida-19. Poudaril je, da Italija po pandemiji potrebuje obnovo in mora postati del bolj povezanega EU-ja.

Glasovanje v senatu je sicer nakazalo nove razpoke v Gibanju pet zvezd, najmočnejši stranki v italijanskem parlamentu. Gibanje se je namreč pred glasovanjem dogovorilo, da bo njegovih 92 senatorjev v sredo zvečer podprlo Draghijevo vlado, a je nato 15 senatorjev glasovalo proti. Teh 15 senatorjev bodo, kot je danes na Facebooku sporočil začasni vodja stranke Vito Crimi, v skladu s statutom izključili iz skupine Gibanja pet zvezd v senatu.

V 67. italijanski vladi, ki je prisegla v soboto, je 23 ministrov s celotnega političnega spektra. Vajeti države bo prevzela v zelo zahtevnih časih, ko se število umrlih zaradi covida-19 približuje 100.000, italijansko gospodarstvo pa je zaradi pandemije v recesiji.