Vladno ponudbo o postopnem 10,4-odstotnem dvigu plač za učitelje v osnovnih in srednjih šolah je zavrnilo več kot 95 odstotkov udeležencev v osnovnih šolah ter nekaj manj kot 89 odstotkov v srednjih šolah. Proti je bilo tudi 69 odstotkov nepedagoškega osebja, zaposlenega v znanosti in visokem izobraževanju.

Najprej je bila stavka krožna, od prejšnjega torka pa poteka v vseh šolah. Foto: Reuters
Najprej je bila stavka krožna, od prejšnjega torka pa poteka v vseh šolah. Foto: Reuters

Kot smo poročali, je vlada po maratonskih pogajanjih s sindikati sklenila dogovor, da jim ponudi zvišanje dodatkov na plače za pet odstotkov po modelu 3 + 1 + 1, ob zvišanju osnovne plače za 6,12 odstotka, ki velja za vse javne in državne uslužbence. V Banskih dvorih so napovedali tudi izdelavo analize in ureditev razmerij med koeficienti v javnih službah.

Predsednica sindikata hrvaških učiteljev Sanja Šprem je dejala, da vztrajajo pri koeficientih, ker ne gre zgolj za izražanje materialnih zahtev, temveč tudi za "koeficient dostojanstva".
Ob tem so sindikati napovedali nadaljevanje splošne stavke v osnovnih in srednjih šolah, občasno pa tudi na fakultetah. Sporočili so tudi, da se krepijo različni politični pritiski in grožnje učiteljem, da bi prekinili stavko. Večji del javnosti sicer stavko učiteljev podpira.

Današnji pogovori brez preboja
Predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković je pred današnjo objavo izidov sindikalnega referenduma napovedal, da bodo povabili sindikate na pogovore, ki so bili napovedani za danes ob 16. uri. Po koncu triurnih pogovorov so sporočili, da dogovora niso dosegli.
"Ni premikov," je po srečanju novinarjem izjavil vodja kabineta hrvaškega premierja Zvonimir Frka-Petešić, ki je v imenu hrvaške vlade vodil pogajanja s sindikati. Po njegovih besedah se je težko pogajati, če druga stran neomajno vztraja pri spremembi koeficientov, obenem je poudaril, da vlada ne bo spreminjala svoje uredbe o koeficientih za učitelje brez temeljite analize in sistematične spremembe celotnega sistema koeficientov v javnem sektorju.

Predstavniki sindikata so novinarjem po srečanju povedali, da od vlade pričakujejo rešitev, ki bo sprejemljiva za njihovo članstvo. Če bi vlada ob koncu tedna sprejela zahteve sindikatov, bi lahko pouk v šolah nadaljevali že v ponedeljek, so napovedali.

Z današnjim dnem so v hrvaških osnovnih in srednjih šolah zaradi stavke izgubili že 15 delovnih dni. Sprva je bila stavka krožna, vsak dan v drugih županijah, od prejšnjega torka pa poteka na območju celotne države.

Zaradi odpadlega pouka bodo počitnice krajše
Po napovedih ministrice za znanost in izobraževanje Blaženke Divjak so vsem šolam poslali možnosti za nadomeščanje zamujenega pouka. Zaradi do zdaj izgubljenih dnevov pouka bo treba skrajšati šolske počitnice in podaljšati šolsko leto. Zimske počitnice naj bi tako bile od 24. decembra do 6. januarja, spomladanske od 10. do 13. aprila, medtem ko bi šolsko leto podaljšali do 26. junija. Maturantom bi pouk podaljšali za največ teden dni, do 29. maja.