Prizorišče nesreče. Foto: Reuters
Prizorišče nesreče. Foto: Reuters

Zasebno letalo je strmoglavilo severno od Moskve, poroča ruska tiskovna agencija TASS, ki se sklicuje na ministrstvo za upravljanje v izrednih razmerah. TASS je navedel rusko upravo za civilno letalstvo, ki je najprej sporočila, da je bil na seznamu potnikov tudi 62-letni Prigožin. Pozneje pa je potrdila, da sta bila med sedmimi potniki tudi Jevgenij Prigožin in poveljnik ter soustanovitelj Wagnerja Dimitrij Utkin.

Letalo embraer je bilo na poti iz Moskve v Sankt Peterburg, na krovu pa je bilo sedem potnikov in trije člani posadke. Uprava za civilno letalstvo je sporočila, da so sprožili preiskavo dogodka. Letalo je padlo le pol ure po vzletu, poroča TASS.

Jevgenij Prigožin. Foto: Reuters
Jevgenij Prigožin. Foto: Reuters

BBC piše, da je kanal na Telegramu Gray Zone, ki je povezan z Wagnerjem, sporočil, da je letalo sestrelila zračna obramba v pokrajini Tver severno od glavnega mesta, vendar da ni gotovo, da je bil Prigožin na njem.

Kot so zapisali, sta bili hkrati v zraku dve Wagnerjevi letali, pri čemer je drugo pristalo na letališču Ostafjevo južno od Moskve. "Kje je bil Jevgenij Prigožin, trenutno ni znano," so zapisali.

Mihajlo Podoljak, svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, je na omrežju X zapisal: "Očitno je, da Putin nikomur ne odpušča za svoj lastni zverinski teror. Demonstrativna odstranitev Prigožina in poveljstva Wagnerja dva meseca po poskusu udara je Putinov signal elitam Rusije pred volitvami leta 2024: 'Pozor! Nezvestoba je enako smrt.'"

Ameriški predsednik Joe Biden pa je dejal, da sicer ne ve zagotovo, kaj se je zgodilo, a da ga dogodek ne preseneča. Po njegovih besedah se v Rusiji le malo kaj zgodi brez vpletenosti ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Spomnimo, Prigožin je junija v Rusiji sprožil upor Wagnerja proti vodstvu ruskih oboroženih sil. V ponedeljek je objavil videoposnetek, ki naj bi bil posnet v Afriki.

Strmoglavljenje letala se je zgodilo na dan, ko je bil s položaja odstavljen poveljnik ruskih zračno-vesoljskih sil Sergej Surovikin. Surovikin je bil v dobrih odnosih s Prigožinom, v javnosti pa se ni pojavil od junijskega upora Wagnerja.

Rusija: Na seznamu potnikov na ponesrečenem letalu tudi Prigožin