Prebežniki na vsak način skušajo priti v Evropo, pri tem pa pogosto tvegajo svoje življenje. Foto: EPA
Prebežniki na vsak način skušajo priti v Evropo, pri tem pa pogosto tvegajo svoje življenje. Foto: EPA

Število prebežnikov, ki prihajajo, se kljub hladnejšemu vremenu ne zmanjšuje, prebežniki pa prihajajo tudi na druga območja, kot sta jug Sardinije in Španija, je prefektinja Cocciufa opozorila po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa.

Dodala je, da je število prišlekov na Lampedusi, ki so pozitivni na testiranju za novi koronavirus, za zdaj relativno nizko in obvladljivo.

Tragedija številnih, ki bežijo pred vojnami in lakoto, v zadnjem času pa tudi pred pandemijo covida-19, proti kateri se v mnogih revnih državah zaradi pomanjkanja cepiva še vedno ne morejo boriti z množičnim cepljenjem prebivalstva, je spet prišla v ospredje pozornosti italijanske javnosti.

Razlog za to je veliko prebežnikov, ki se kljub zimi odpravljajo na nevarno pot z obale Afrike proti Evropi in jih nato na morju rešujejo reševalne ladje, še poroča Ansa.

Samo letos v morju umrlo več kot 2500 ljudi

V Sredozemskem in Egejskem morju je samo letos umrlo oziroma je pogrešanih več kot 2500 prebežnikov.

Pred malteško in italijansko obalo pa jih v teh dneh več kot 1000 čaka na izkrcanje. Spet se namreč zapleta z dovoljenji za pristanek ladij nevladnih organizacij, ki so prebežnike rešile, je za Televizijo Slovenija poročala Helena Milinković.

Medtem se je 114 prebežnikov iz Libije, ki jih je v Sredozemskem morju rešila posadka ladje Ocean Viking, po devetih dneh lahko izkrcalo v pristanišču na Siciliji. Skupaj je konec tedna na jug Italije prispelo več kot 900 prebežnikov, številni so mladoletni. Na odprtem morju so preživeli tudi več dni.

V divjih valovih in vetru je pred dnevi na enem izmed prenatrpanih čolnov kmalu po izplutju ob zahodni libijski obali utonilo 28 ljudi. Brodolom je še en tragični opomnik, da se ljudje v iskanju varnosti in boljšega življenja odpravljajo tudi na najbolj smrtonosne poti.

Po navedbah grških oblasti so potiskanje prebežnikov po Egejskem morju okrepili tudi tihotapci iz Turčije. V zadnjih dneh je v vsaj treh brodolomih ob grških otokih utonilo več kot 30 ljudi. Na tej pomorski poti, ki po novem vodi tudi proti Italiji in je še nevarnejša, je še vedno največ prebežnikov iz Sirije, Turčije in Afganistana.

Ciper poziva druge članice EU-ja k sprejemu prebežnikov

Ciper druge države članice EU-ja poziva, naj nemudoma prevzamejo svoj del odgovornosti in sprejmejo prebežnike iz prenapolnjenih registracijskih centrov na otoku. Samo v oktobru in novembru je namreč na Ciper prispelo 4000 prebežnikov, od začetka leta pa že 12.000, je na javnem radiu povedal ciprski notranji minister Nikos Nuris.

Večina prišlekov v mednarodno priznano republiko Ciper prihaja iz severnega, turškega dela razdeljenega otoka. Po navedbah ciprskega notranjega ministra organizirane tihotapske združbe od ljudi pobirajo od 300 do 500 evrov, da jih pripeljejo čez črto, ki ločuje severni in južni del otoka. Na 11 kilometrih te črte, zahodno od Nikozije, so ciprske oblasti že postavile žičnato ograjo.

Nuris je ob tem pozval EU, da bi morala slediti zgledu papeža Frančiška, saj je Vatikan je ob nedavnem papeževem obisku Cipra sprejel 50 prebežnikov iz tamkajšnjih registracijskih centrov.

Statistika EU-ja kaže, da je bilo na Cipru glede na število prebivalcev v letu 2020 vloženih največ prošenj za azil v Uniji, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Težave z dovoljenji za pristanek ladij s prebežniki