Zaev je januarja odstopil zaradi priprav na volitve. Foto: EPA
Zaev je januarja odstopil zaradi priprav na volitve. Foto: EPA

Vodil bo koalicijo svojih socialdemokratov (SDSM) in največje stranke, ki zastopa albansko manjšino, DUI.

Kot poroča makedonska tiskovna agencija Mia, se je Zaev v govoru pred glasovanjem o vladi zavezal, da bo Severni Makedoniji, ki je članica zveze Nato in ji je Evropska unija po letih čakanja letos vendarle odobrila začetek pogajanj o članstvu, zagotovil institucije, na katere bodo vsi ponosni.

"Pred nami je stabilno politično obdobje, odločen in brezkompromisen boj proti sivi ekonomiji, kriminalu in korupciji, učinkovit, pregleden in odgovoren pravni sistem," je dejal in povabil opozicijo k sodelovanju.

V dva dni trajajoči razpravi pred tem so opozicijski poslanci in poslanke kritizirali delo stare nove vladne koalicije med SDSM-jem in DUI-jem na vseh področjih, češ da je v preteklih treh letih na čelu države naredila le malo za boj proti korupciji, krepitev vladavine prava, ustavitev prihoda prebežnikov, izboljšanje gospodarstva in tudi v boju proti epidemiji novega koronavirusa. Njen program za nov mandat so ocenili kot nerealističen in ji napovedali hiter konec.

V koaliciji pa so po drugi strani poudarjali, da so v zadnjih letih sprejeli vrsto težkih, pomembnih odločitev, ki so bile tako v interesu državljanov kot države, da jim je uspelo odstraniti še zadnje ovire na poti evropske integracije, medtem ko je Severna Makedonija vstopila v Nato in odprla pristopna pogajanja.

Novi kabinet ima sicer 19 ministrov, kar sedem manj kot prejšnji. Med drugim so v njem štirje namestniki premierja, odgovorni za boj proti korupciji, za politični sistem, za gospodarstvo in za evropske zadeve.

V 120-članskem parlamentu ima podporo 62 poslancev in poslank, 46 iz vrst SDSM-ja, 15 iz vrst DUI-ja in enega iz manjše stranke albanske manjšine DPA. Koalicijska večina je na položaj predsednika parlamenta že izvolila Talata Xhaferija, ki je to funkcijo opravljal že do zdaj.

Nedavno je odmeval dogovor, dosežen v koalicijskih pogajanjih med SDSM-jem in DUI-jem, da bo Zaev vodenje vlade zadnjih sto dni ob koncu mandata prepustil stranki DUI, kar pomeni, da se Severni Makedoniji prvič po osamosvojitvi leta 1991 obeta premier albanskega rodu.

Parlamentarne volitve so potekale 15. julija, potem ko bi morale biti že aprila, a so jih zaradi epidemije covida-19 preložili. Zaev je pred tem januarja odstopil kot premier, potem ko Severna Makedonija kljub izpolnitvi pogojev in rešitvi dolgoletnega spora o imenu s sosednjo Grčijo ni dobila vabila za začetek pogajanj z EU-jem. V vmesnem času je EU Severni Makedoniji le odobril začetek pogajanj.