Proteste so zaznamovale spominske slovesnosti za ubitega protestnika. Foto: Reuters
Proteste so zaznamovale spominske slovesnosti za ubitega protestnika. Foto: Reuters

Na nekaterih posnetkih na družbenih omrežjih je videti, kako protestnike preganjajo v črno oblečeni moški, na drugih posnetkih pa, kako protestnike tlačijo v zaporniške kombije. Varnostne sile naj bi tudi trgale zastave protestniškega gibanja in uničevale spominske zapise za prejšnji teden umrlega protestnika.

Po podatkih beloruske nevladne organizacije Viasna so do zdaj pridržali 504 ljudi, med njimi tudi novinarje. Več ljudi naj bi bilo ranjenih.

V Minsku so oblasti pred protesti znova zaprle več postaj podzemne železnice in izklopile mobilni internet. Varnostne sile so zaprle več ulic.

Protesti proti dolgoletnemu predsedniku potekajo že 99 dni, vse od spornih predsedniških volitev 9. avgusta, na katerih je Lukašenko dobil 80 odstotkov glasov, opozicija s protikandidatko Svetlano Tihanovsko na čelu pa trdi, da so bile volitve ukradene.

Bondarenka po navedbah protestnikov ubili pripadniki varnostnih sil

Tokratne proteste je še dodatno spodbudila smrt 31-letnega Romana Bondarenka, ki je prejšnji teden umrl v bolnišnici.

Protestniki trdijo, da je umrl po tem, ko so ga na igrišču brutalno pretepli v civilna oblačila oblečeni moški, ki so na igrišču odstranjevali rdeče-bele pentlje, simbol protestnega gibanja, Bondarenko pa naj bi se jim skušal zoperstaviti.

V bližini njegovega doma se je danes na spominski slovesnosti zbralo več sto v rdeče in belo oblečenih protestnikov. Na današnjih protestih so tudi vzklikali njegove zadnje besede "jaz grem ven". Notranje ministrstvo zanika krivdo policije za smrt protestnika in trdi, da je umrl v pretepu s civilisti.

Evropska unija je Bondarenkovo smrt označila za "sramoten rezultat ukrepov beloruskih oblasti, ki so neposredno in nasilno izvajale represijo nad lastnim prebivalstvom".