Navalni je bil kaznovan zaradi kršenja pogojne kazni. Foto: Reuters
Navalni je bil kaznovan zaradi kršenja pogojne kazni. Foto: Reuters

"Premeščen je bil tja, kot je odločilo sodišče," je sporočil vodja ruskega urada za zapore Aleksander Kalašnikov.

Imena zapora, v katerem bo Navalni odsedel kazen, ni razkril. Zagotovil pa je, da bo kazen odslužil "v povsem običajnih pogojih". "Zagotavljam, da njegovo življenje in zdravje nista ogroženi," je še povedal Kalašnikov.

Odvetniki opozicijskega politika so v četrtek sporočili, da so ga iz moskovskega zapora odpeljali na neznano lokacijo, morda v kazensko kolonijo. Odvetnik Vadim Kobzev je danes dejal, da še vedno ne ve, kje je Navalni.

V kazensko kolonijo so ga premestili, potem ko je moskovsko sodišče v soboto zavrnilo njegovo pritožbo na zaporno kazen, ki so mu jo prisodili zaradi kršenja pogojne zaporne kazni. Nižjestopenjsko sodišče je dosodilo dve leti in osem mesecev zapora v kazenski koloniji, prizivno pa je v soboto kazen znižalo za šest tednov, kolikor jih je opozicijski voditelj prestal v hišnem priporu. Tako bo zaprt nekaj več kot dve leti in pol.

Navalni se je iz Nemčije, kjer je okreval po zastrupitvi z živčnim strupom novičok, januarja vrnil v domovino. Takoj po prihodu so ga ruske oblasti aretirale, kar je sprožilo množične proteste po državi.