Povprečen Nemec je leta 2016 porabil 64 plastičnih vrečk na leto, zdaj pa jih le še 24. Foto: EPA
Povprečen Nemec je leta 2016 porabil 64 plastičnih vrečk na leto, zdaj pa jih le še 24. Foto: EPA

Še vedno pa bodo v trgovinah na voljo tanke vrečke na oddelkih za sadje in zelenjavo.
"To prepoved si želi večina Nemcev," je ob predstavitvi iniciative po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejala nemška ministrica za okolje Svenja Schulze.

Kršitev prepovedi, ki naj bi v veljavo stopila v prvi polovici prihodnjega leta, bi lahko podjetje stala do 100.000 evrov, je razkril časnik Bild.

Napovedan ukrep je sicer le eden v vrsti ukrepov, ki so jih nemške oblasti začele v boju zoper plastiko uvajati leta 2016. Tedaj je vlada izdala poziv trgovcem, da se prostovoljno zavežejo k ukinitvi ponudbe brezplačnih plastičnih vrečk.

Povprečen Nemec je leta 2016 porabil 64 plastičnih vrečk na leto, zdaj pa jih le še 24, je pojasnilo nemško okoljsko ministrstvo. Nemčija tako na tem področju dosega boljše rezultate kot EU. Bruselj si je namreč za cilj zastavil, da se uporaba plastičnih vrečk do leta 2025 zmanjša na 40 na prebivalca EU-ja.

Trgovinska organizacija proti prepovedi

Nemška trgovinska organizacija HDE je napovedano prepoved že zasula s kritikami. Na drugi strani pa so okoljske organizacije prepričane, da bi morale oblasti izvesti še ostrejše ukrepe, tako da bi prepoved zajela vse vrečke za enkratno uporabo, tudi papirnate, ki razpadejo hitreje, a je za njihovo proizvodnjo potrebnih preveč virov in energije.

Prepoved sicer ne bo zajela niti najtanjših plastičnih vrečk, ki so na voljo na oddelkih s sadjem in zelenjavo, saj se mnogi bojijo, da bi proizvajalci posledično začeli izdelke predpakirati v plastiko, kar bi količine odpadkov še povečalo.