David Frost, ki je bil glavni britanski pogajalec za brexit, velja za zvestega sodelavca Johnsona, pa vendar se je zdaj odločil za umik. Foto: EPA
David Frost, ki je bil glavni britanski pogajalec za brexit, velja za zvestega sodelavca Johnsona, pa vendar se je zdaj odločil za umik. Foto: EPA

Gre za nov pritisk na premierja Borisa Johnsona, ki se zaradi soočanja s pandemijo covida-19 medtem sooča tudi z uporom v vrstah lastne stranke.

56-letni David Frost je bil prvi mož britanske vlade na odprti fronti z Brusljem, ko so britanski volivci na referendumu odločili, da želijo zapustiti Evropsko unijo.

Vzrok za njegov nagli odstop, za katerega sicer sam pravi, da je sporazumna odločitev, pa naj bi bilo nestrinjanje z Johnsonovim vodenjem države po brexitu, tudi s spopadanja z epidemijo.

Sorodna novica Severna Irska po brexitu: London nas je prodal

"Moji pomisleki glede trenutne smeri vodenja vlade so vam znani," je zapisal v pismu Downing Streetu. "Upam, da se bomo čim prej pomaknili v smer, v katero moramo iti: rahlo regulirano, z nižjimi davki, s podjetniškim gospodarstvom, z napredno znanostjo in gospodarskimi spremembami."

O njegovem morebitnem odstopu je prvi poročal The Mail on Sunday, in sicer zaradi zaostritve ukrepov za zajezitev epidemije, dviga davkov in nezadostno okoljsko politiko.

Frost je sicer svoj odstop napovedal za januar, ker pa je bila v medijih objavljena novica, naj bi se za ta korak odločil prej.

Johnson izgublja podporo

Johnson se je na njegov odstop odzval z obžalovanjem. Po poročanju BBC-ja je dejal, da bi moral biti Frost "neznansko ponosen za svoj zgodovinski prispevek tej vladi in državi".

A ministrov odstop naj bi bil jasno opozorilo Johnsonu, da se mora podvizati pri vodenju države, sicer bo morda sam primeren kandidat za menjavo.

Odstopil britanski minister za brexit

Pred slabim tednom so namreč Johnsonovi konservativci doživeli poraz hud poraz na okrajnih volitvah v North Shropshiru proti liberalnimi demokratom. Omenjeni okraj so kar 200 let skorajda neprekinjeno zasedali torijci.

Bi lahko ravno Frost postal novi britanski premier?

Vzrok za volilni poraz naj bi bila tudi božičnih zabavah v Johnsonovem kabinetu decembra lani, ko so bila vsa druženja izven lastnega gospodinjstva prepovedana. Poročilo s fotografijami z ene takih "zabav" je prejšnjo nedeljo objavil Sunday Mirror.

Hkrati pa je Johnson doživel še hladen tuš iz političnih vrst svojih poslancev, ko so zavrnili vladni predlog t. i. Plan B, glede novih ukrepov v Angliji.

Tako se že pojavljajo ugibanja, da bi na vrhu konservativne stranke lahko prišlo do menjave. Pomembno vlogo pa bi tu lahko igral tudi Frost, ki velja za enega najbolj priljubljenih ministrov med konservativci.