Malezijsko letalo je bilo nad Ukrajino sestreljeno leta 2014. Umrlo je 298 ljudi. Foto: Reuters
Malezijsko letalo je bilo nad Ukrajino sestreljeno leta 2014. Umrlo je 298 ljudi. Foto: Reuters

"Doseči pravico za 298 žrtev sestrelitve letala na letu MH17 je in bo ostala najpomembnejša prioriteta vlade," je sporočil nizozemski zunanji minister Stef Blok. Z današnjo odločitvijo in podporo primeru, ki so ga vložili sorodniki žrtev, se približujejo temu cilju, je poudaril.

Skupina 65 sorodnikov je primer na ESČP, v katerem zahteva, da Rusija prevzame odgovornost za incident, vložila leta 2018.

Minister Blok je sporočil, da primer predstavlja vseh 298 žrtev 17 narodnosti. Napovedal je, da bo Nizozemska s sodiščem delila vse dostopne in relevantne informacije o sestrelitvi letala.

Moskva, ki so jo nizozemske oblasti obvestile o svoji nameri, se za zdaj ni odzvala. Je pa v odzivu na primer, ki so ga vložili svojci žrtev, zanikala odgovornost. Zatrdila je, da ni dokazov o njeni vpletenosti.

Preiskovalci: Letalo je zadela raketa iz Rusije

Malezijsko potniško letalo, ki je julija 2014 strmoglavilo na vzhodu Ukrajine, je po ugotovitvah mednarodne ekipe preiskovalcev zadela raketa vrste buk, ki so jo na območje pripeljali iz Rusije. Letalo je sicer v času strmoglavljenja letelo nad delom Ukrajine, ki je bil pod nadzorom proruskih upornikov.

Med žrtvami sestreljenega letala na poletu MH17 je bilo tudi 193 Nizozemcev, 27 avstralskih državljanov in 43 Malezijcev.

Na sodišču v Schipolu na Nizozemskem se je marca začelo sojenje Rusom Sergeju Dubinskemu, Igorju Girkinu in Olegu Pulatovu ter Ukrajincu Leonidu Harčenku, ki so obtoženi umora in namerne povzročitve strmoglavljenja malezijskega letala.