Markus Söder poziva k novemu sodelovanju s CDU-jem. Foto: Reuters
Markus Söder poziva k novemu sodelovanju s CDU-jem. Foto: Reuters

Söder je pozval k tesnejšemu sodelovanju s sestrskimi krščanskimi demokrati (CDU), ki jih vodi kanclerka Angela Merkel, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

"Odpreti moramo novo poglavje v sodelovanju," je na izrednem kongresu stranke v Münchnu, preden so ga delegati imenovali na nov položaj, dejal Söder, ki je bil sicer edini kandidat za predsednika CSU-ja.

Ob tem je poudaril, da CSU ni bavarska veja CDU-ja, in dodal, da si v stranki želijo "profila s slogom".

Dejal je še, da bi morala CSU in CDU sodelovati, ne pa si nasprotovati, in bolj poudarjati skupne točke kot pa tiste, ki stranki ločujejo. "Čas je za obnovljeno skupno moč CDU-ja in CSU-ja v Nemčiji," je še poudaril Söder.

Södrov predhodnik izgubljal podporo

Söder je na čelu stranke nadomestil nemškega notranjega ministra Horsta Seehofra. Ta je CSU vodil več kot deset let, a je stranka v zadnjem času izgubljala podporo volik in volivcev, Seehofer pa podporo članov in članic.

Najprej je bil po porazu na zveznih volitvah jeseni 2017 prisiljen opustiti vodenje bavarske deželne vlade, a je zato prevzel zvezno notranje ministrstvo, po deželnih volitvah oktobra lani pa je kljub manjšemu uporu napovedal še umik z vrha stranke.

Čeprav je bil Söder med lanskimi deželnimi volitvami ministrski predsednik in vodilni kandidat stranke, se je moral s kritikami zaradi poraza spopadati le Seehofer. S tem so se že nakazovale nove tendence v stranki, ki si je očitno želela prenove.

CSU ima sicer v nemški politiki poseben status, saj nastopa samo na Bavarskem, v zveznem parlamentu pa skupaj s sestrskim CDU-jem oblikuje skupno poslansko skupino. V nemški vladi je CSU trenutno zastopan s tremi ministri.