Foto: Reuters
Foto: Reuters

Protestniki so se začeli zbirati predvsem v stanovanjskih naseljih Minska in se nato z belo-rdeče-belimi zastavami v kolonah odpravljati proti središču mesta. A še preden jim je uspelo priti do tja, jih je veliko prijela policija. Podobno je bilo že prejšnji dve nedelji, ko je policija prijela po okoli tisoč ljudi.

V Minsku je sicer več sto policistov in tudi vojakov, ki jih je Lukašenkov režim uperil proti protestnikom. Oboroženi so z vodnimi topovi in drugo tehniko za zatiranje protestov. Na ulicah so tudi številna policijska vozila.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Največje trge v mestu so ogradili z ograjo, da bi onemogočili zbiranje, zaprtih je deset postaj podzemne železnice, omejen je tudi splet.

Sankcije EU-ja proti Lukašenku

Prodemokratični protesti v Belorusiji potekajo že več kot tri mesece. Protestniško gibanje zahteva odhod Lukašenka z oblasti, pa tudi izpustitev vseh političnih zapornikov in konec policijskega nasilja nad mirnimi protestniki.

Lukašenko na drugi strani zahteve zavrača. Zatrjuje, da je 9. avgusta zmagal z 80 odstotki glasov, medtem ko opozicija meni, da je zmagala njihova kandidatka Svetlana Tihanovska.

Volitev v Belorusiji ne priznava niti Evropska unija, ki je zaradi tega in represije nad protestniki uvedla sankcije proti Lukašenku in njegovim pomočnikom.