Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Podjetje Galp pravi, da je samo implementiralo špansko zakonodajo, ko je zaposlenim začelo odbijati čas, ki so ga preživeli zunaj delovnega mesta na odmorih za kavo in cigarete.

Sindikat delavcev, ki je proti Galpu vložil tožbo, se namerava zdaj na razsodbo pritožiti, poroča BBC.

Nedavne spremembe v španski zakonodaji zahtevajo od podjetij, da zapisujejo prihode in odhode zaposlenih z delovnega mesta. Nadzor naj bi preprečil izkoriščanje sistema in povečal fleksibilnost pri delu.

Novi zakon naj bi tudi obravnaval problematiko neplačanih nadur – lani španski delodajalci niso izplačali skoraj treh milijonov ur nadur.

Španci krepko nad povprečjem

A sprememba zakonodaje je imela nepredvidene posledice za skoraj deset milijonov kadilcev, kolikor jih je v Španiji. Z zapisovanjem odhodov in prihodov lahko podjetja izračunajo, koliko časa zaposleni presedijo v pisarni.

V Galpu zaposleni, ki več kot enkrat zapustijo pisarno za odmor za kavo in cigarete, ne morejo pričakovati, da bodo plačani za celotni delovni dan. Špansko višje sodišče se je pri razsodbi opiralo na preteklo razsodbo, da delavci nimajo pravice do plačanega odmora za cigareto, kavo ali zajtrk.

Španski delavci letno oddelajo več ur kot večina preostalih Evropejcev – z izjemo Italije in Portugalske. Leta 2018 je povprečni zaposleni v Španiji oddelal 1701 uro, medtem ko je ta številka v Nemčiji znašala 1363 ur, v Veliki Britaniji pa 1538.