Papež med verniki, ki so se udeležili slovesne maše. Foto: EPA
Papež med verniki, ki so se udeležili slovesne maše. Foto: EPA

Letošnje srečanje, deseto po vrsti, je potekalo pod geslom "Družinska ljubezen: poklicanosti in pot k svetosti".

Kot je za Radio Slovenija poročal Janko Petrovec, se je srečanja udeležilo okoli 2000 delegatov iz 120 držav, mnogo manj kot 130.000 pred štirimi leti v Dublinu.

Razprave so zadnje dni med drugim tekle o vezeh med vnuki in starimi starši, o duhovnem spremstvu v prvih letih zakona, pa o poklicanosti k pomoči migrantom, zasvojencem ali žrtvam nasilja.

"Družina sama je lahko Cerkev v malem," meni škof Franc Šuštar, ki je vodil slovensko delegacijo. Šuštar vidi največjo vrednost Svetovnega srečanja družin v pričevanjih različnih, neidealnih družin, ki so uspešno premagale težke preizkušnje. Družine so zato po Šuštarju zmožne čudežnih dejanj, rimska izmenjava izkušenj pa vzbuja upanje.

Rimskokatoliška cerkev sicer ostro nasprotuje enakopravnosti istospolno usmerjenih in njihovi pravici, da tudi sami oblikujejo družino. To lahko po mnenju Cerkve oblikujeta zgolj moški in ženska.

Papež Frančišek je med včerajšnjo pridigo naložil zakoncem, naj si prizadevajo za notranjo osvobojenost in jo nato usmerijo v odnose s svojimi bližnjimi. Zanj je egoizem strup, medtem ko družina potrebuje medsebojno pomoč in ljubezen, še posebej v medgeneracijskem smislu.

Poziv tudi materam

V pridigi na sobotno sklepni maši je izrazil obžalovanje ob pogledu na "toliko mladih, ki nimajo poguma, da bi se poročili", in jih pozval, naj pohitijo in čim prej stopijo v zakonski jarem.

"Ne likajte jim srajc in to prepustite njim, da bodo tako hitreje zapustili domače gnezdo," je papež svetoval materam, katerih sinovi tudi po 35 letu še vedno niso poročeni. V pridigi na Trgu svetega Petra v Vatikanu dejal, da naj mladi, ko se soočajo s težavami, ne bežijo več k mamam, ampak naj se obrnejo v prihodnost.