Samo v Zagrebu se je zbralo okoli 7.000 ljudi, shodi pa so potekali v več mestih po državi. Foto: MMC RTV SLO
Samo v Zagrebu se je zbralo okoli 7.000 ljudi, shodi pa so potekali v več mestih po državi. Foto: MMC RTV SLO

Največ ljudi se je zbralo v Zagrebu, protesti pa so potekali tudi v Zadru, Splitu in na Reki ter v nekaterih drugih mestih.

V Zagrebu se je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zbralo približno 7.000 ljudi. Protestniki so nosili transparente z napisi "Nekaznovanje zločina je zločin", "Nisi kriva", "Stop nasilju institucij" ter "Vsak spolni odnos brez privolitve je posilstvo", poroča televizija N1.

Organizatorji protestov so opozorili, da so institucije zatajile. "Spodletelo je tako institucijam kot nam kot družbi. Ni prav, da o nasilju nad ženskami govorimo samo takrat, ko takšni tragični dogodki dosežejo naslovnice," je opozorila predstavnica organizatorjev Petra Karmelić.

Sodnik sprva izpustil osumljence za skupna posilstva

Hrvaška policija je na začetku meseca kazensko ovadila sedem fantov, ker naj bi od avgusta lani do letošnjega poletja večkrat skupinsko posilili dekle, vendar pa jih je preiskovalni sodnik v Zadru izpustil na prostost.

Za peterico osumljencev je sicer prizivno sodišče v Zadru nato v četrtek določilo mesec dni preiskovalnega pripora.

Dekle naj bi prvič posilili, ko je imelo 15 let, posilstva pa posneli s prenosnim telefonom in nato posnetke uporabili, da so jo izsiljevali za nadaljnje spolne odnose, so poročali hrvaški mediji.

Po hrvaški zakonodaji je za posilstvo zagrožena kazen do 10 let zapora, poroča AFP. Za kaznivo dejanje "spolnega odnosa brez privolitve" pa je zagroženih pet let zapora.
Na Hrvaškem vsako leto po podatkih policije prijavijo od 90 do 150 poskusov posilstva ali posilstev. Vendar pa strokovnjaki opozarjajo, da je na vsak prijavljeni primer do dvajset takih, ki nikoli ne pridejo na sodišče.

Zaradi nasilja v družini je v zadnjem desetletju na Hrvaškem umrlo približno 300 žensk, še poroča AFP.

Zagreb: Protesti zaradi sporne odločitve sodnika