Carola Rackete na predstavitvi svoje knjige Ukrepanje namesto upanja oktobra 2019. Foto: EPA
Carola Rackete na predstavitvi svoje knjige Ukrepanje namesto upanja oktobra 2019. Foto: EPA

Carola Rackete je z ladjo Sea Watch 3 in okoli 40 prebežniki na morju junija 2019 brez dovoljenja oblasti vplula v italijanske ozemeljske vode in pristanišče na italijanskem otoku Lampedusa. Kapitanka je ob vplutju na Lampeduso zadela ladjo finančne policije.

Takratni italijanski notranji minister Matteo Salvini je ladjam z rešenimi prebežniki na morju prepovedal vplutje v italijanska pristanišča. Po vplutju Sea-Watch 3 je kapitanko označil za zločinko, ki je skušala ubiti italijanske policiste.

Sorodna novica Carola Rackete: Ne gre zame, temveč za širši problem

Salvini in Rackete sta se zapletla tudi v sodni spor. Italijansko sodišče je v ponedeljek ovrglo obtožnico proti Salviniju zaradi pozivanja k nasilju nad kapitanko, saj da grožnje s smrtjo na družbenih omrežjih niso njegova krivda. Rackete sicer Salvinija obtožuje tudi razžalitve zaradi izjave, da je enaka kot tihotapci prebežnikov, postopek še poteka.

Tožilstvo: Vplutje po 17 dneh na morju je bilo nujno

V današnjem procesu je tožilstvo predlagalo opustitev primera proti 33-letni Nemki, ker je bilo vplutje nujno, saj je morala prebežnike pripeljati v varno pristanišče. Na ladji jim po 17 dneh namreč ni več mogla zagotoviti zdravja in varnosti.

Preiskovalna sodnica Alessandra Vella na sodišču v Agrigentu se je strinjala s tožilstvom in opustila preiskavo, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

"Z opustitvijo preiskave Carole Rackete je sodnica v Agrigentu priznala, da je treba reševati človeška življenja," je povedal eden od odvetnikov kapitanke Salvatore Tesoriero.