Foto: EPA
Foto: EPA

Avstrijske oblasti svarijo, da je tovrstno početje izredno nevarno, in pozivajo k previdnosti, saj je nevarnost snežnih plazov velika v večjem delu države.

"V Kaltenbachu se je danes zaradi plazu smrtno ponesrečil ljubitelj zimskih športov," je povedal predstavnik policije, ki pa ni želel posredovati nobenih informacij o okoliščinah nesreče v alpski vasici. Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA je šlo za 17-letnega državljana Nove Zelandije, ki je smučal zunaj označenih prog.

V petek je v snežnem plazu v letovišču Sölden umrl 32-letni Kitajec, ki naj bi prav tako smučal zunaj urejenih prog, tretjega moškega pa so našli mrtvega danes v kraju Kleinwalsertal v avstrijski zvezni deželi Predarlsko, potem ko so ga v petek razglasili za pogrešanega.

V Predarlskem in na Tirolskem sta intenzivno sneženje in veter v zadnjih dveh dneh povečala nevarnost snežnih plazov, vendar pa četrta stopnja nevarnosti na petstopenjski lestvici številnim ni preprečila, da bi zapustili označena smučišča.

Pristojni organi ljubitelje zimskih športov pozivajo k previdnosti, saj je nevarnost snežnih plazov velika v večjem delu Avstrije. Opozarjajo, da je smučanje zunaj urejenih prog smrtno nevarno, razmere v gorah pa so zelo zahtevne tudi za najizkušenejše.