V petek je ob obletnici napada v Hanauu potekal shod v spomin žrtev. Foto: EPA
V petek je ob obletnici napada v Hanauu potekal shod v spomin žrtev. Foto: EPA

Kölnska policija je potrdila, da so neznani vandali v noči s sobote na nedeljo uničili spomenik žrtvam napada v Hanauu. S spomenika so odtrgali ploščo s slikami in imeni žrtev ter jo odvrgli ob strugo reke Ren, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Preiskavo vodi enota za državno varnost.

Spominsko obeležje je bilo posvečeno desetim ljudem, ki jih je skrajnež pobil v strelskem napadu 19. februarja lani. Napadalec Tobias Rathjen je sprva v dveh barih postrelil devet ljudi, med katerimi so bili večinoma priseljenci, tako nemški kot tuji državljani, nato pa ubil še svojo mater in sebe.

Svojci žrtev opozarjajo, da leto dni po zločinu še vedno niso razjasnjene vse okoliščine in da ni zagotovil, da se kaj takega ne bo več ponovilo.

Žrtev napada so se pred tekmo spomnili tudi nogometaši kluba Eintracht Frankfurt. Foto: EPA
Žrtev napada so se pred tekmo spomnili tudi nogometaši kluba Eintracht Frankfurt. Foto: EPA

Napadalec je pred umori na spletu objavil pamflete s skrajno desničarskimi in rasističnimi stališči ter teorijami zarote, v katerih je izrazil sovraštvo do priseljencev. Leta 2002 so mu diagnosticirali paranoidno shizofrenijo, novembra 2019 pa je vložil kazensko ovadbo proti obveščevalni organizaciji, ki je po njegovem mnenju prek "prisluškovanja možganom ljudi" hotela nadzirati dogajanje v svetu, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier je na slovesnosti v petek pozval Nemčijo, naj se združi proti skrajnemu desničarstvu. Priznal je, da so oblasti storile napake, in dejal, da je zelo žalosten, ker država ni bila sposobna izpolniti obljube o zaščiti, varnosti in svobodi, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Skrajno desničarsko nasilje v porastu

Zunanji minister Heiko Maas je že v četrtek dejal, da ni mogoče reči, da napada ni bilo mogoče pričakovati glede na statistične podatke obveščevalnih služb. Ti kažejo, da v Nemčiji živi več kot 33.000 skrajnih desničarjev, od katerih jih je 13.000 pripravljenih uporabiti nasilje.

Podatki nemške policije ob tem kažejo, da je število kaznivih dejanj skrajnih desničarjev v porastu. Nemška policija je lani obravnavala 23.000 takih primerov, kar je 700 primerov več kot leto pred tem in gre za najvišjo številko v zadnjih štirih letih. Dejanja obsegajo od nacističnega pozdrava do groženj, sovražnega govora, poškodovanja lastnine ter pretepov in terorizma.