Stavkajoči so izrazili nezadovoljstvo tudi na ulicah. Foto: Reuters
Stavkajoči so izrazili nezadovoljstvo tudi na ulicah. Foto: Reuters

V stavki, ki ne poteka le na Severnem Irskem, sodeluje okoli 100.000 javnih uslužbencev iz 124 vladnih služb in oddelkov. Stavkajo tudi člani največjega šolskega sindikata v državi, Nacionalnega sindikata za izobraževanje (NEU).

Zato je zaprtih več kot 20.000 šol, mnogi starši pa so šele danes zjutraj izvedeli, ali bodo njihovi otroci ostali doma ali ne.

Po navedbah sindikata NEU bo zaradi stavke delno ali popolnoma zaprtih 85 odstotkov šol, minister za izobraževanje Gillian Keegan pa trdi, da bo odprta večina šol. Sindikat za učitelje javnih šol zahteva uskladitev plač z rekordno 11-odstotno inflacijo, medtem ko je vlada pripravljena le na petodstotno povišanje. Učitelji so nezadovoljni tudi z delovnimi razmerami, saj se zaradi nizkih plač in velikih obremenitev spopadajo s pomanjkanjem usposobljenih učiteljev.

Stavka tudi več tisoč zaposlenih na 150 univerzah po državi, ob predavateljih tudi knjižničarji in drugo osebje univerz.

Sindikati pravijo, da uživajo podporo javnosti

Delo so prekinili tudi strojevodje sindikata Aslef in del voznikov avtobusov v Londonu, zato je oviran tudi promet. Stavka tudi osebje agencije za meje v pristaniščih in na letališčih.

Stavkajoči so se zbrali tudi pred železniškimi postajami, šolami, vladnimi službami in univerzami po vsej državi, sindikati pa pravijo, da uživajo veliko podporo javnosti. Med drugim so skupine, ki zastopajo starše, v skupni izjavi podprle stavkajoče učitelje pri njihovi zahtevi po pravičnem plačilu. Izrazile so strinjanje z njihovo zaskrbljenostjo, da je zaradi pomanjkanja usposobljenih učiteljev prizadeto izobraževanje otrok. Vlado so pozvali k pogajanjem s sindikati.

Krovni sindikat TUC je danes k stavki pozval tudi v okviru prizadevanj za "varstvo pravice do stavke" zaradi spornega predloga zakona vlade o minimalni ravni storitev med stavkami. Peticijo proti zakonu, ki jo je podpisalo več kot 200.000 ljudi, bodo izročili predsedniku vlade.

Vlada v predlogu zakona predvideva, da bi nekateri zaposleni, npr. tisti na železnicah ali v nujnih službah, med stavkami morali delati, da bi s tem zagotovili minimum storitev. Več strank, tudi laburisti, predloga ne podpira, sindikati pa opozarjajo, da je neizvedljiv in da bo vodil v odpuščanja.

Britanskim sindikatom je v boju proti omejitvam pravic do stavke v pismu podporo izrazil tudi Sindikat poklicnega gasilstva Slovenije.

Veliko Britanijo hromi največja stavka v 10 letih