V zadnjem desetletju sta sicer papež Frančišek in njegov predhodnik Benedikt XVI. poskrbela za preglednejše delovanje vatikanskih financ. Foto: Reuters
V zadnjem desetletju sta sicer papež Frančišek in njegov predhodnik Benedikt XVI. poskrbela za preglednejše delovanje vatikanskih financ. Foto: Reuters

Poleg njega bosta morala v zapor tudi nekdanja svetovalca banke Gabriele Liuzzo in Lamberto Liuzzo. Sodba sicer še ni pravnomočna.

Danes 81-letni Caloia je vatikansko banko Istituto per le Opere di Religione (IOR) vodil med letom 1989 in 2009. Tožilstvo je v obtožnici trdilo, da je skupaj s svetovalcema Gabrielejem in Lambertom Liuzzem med letoma 2001 in 2008 pod tržno ceno prodal 29 nepremičnin v lasti banke.

Sorodna novica Nekdanji prvi mož vatikanske banke obtožen milijonske poneverbe

Visoke denarne kazni in zapor

Tožilstvo je trdilo, da so si s prodajo nepremičnin pridobili 59 milijonov evrov premoženjske koristi, vendar je sodišče ugotovilo, da je premoženjska korist znašala le 19 milijonov. Pri določenih poslih o prodaji nepremičnin namreč ni našlo dokazov o nepravilnostih.

Caloia in 97-letni Gabriele Liuzzo sta bila obsojena na osem let in 11 mesecev zapora, poleg tega pa morata plačati 12.500 evrov globe.

55-letni Lamberto Liuzzo je bil obsojen na pet let in dva meseca zapora, plačati pa mora tudi 8000 evrov kazni. Poleg tega morajo banki plačati približno 23 milijonov evrov odškodnine.

V zadnjih letih preglednejše delovanje vatikanskih financ

Odvetnica nekdanjega predsednika banke Rosa Palavera je povedala, da se lahko na prvostopenjsko sodbo še pritožijo, tako da obsojeni v zapor ne bodo šli takoj.

Banka IOR, ki so jo ustanovili pred skoraj 80 leti, je bila v preteklosti vpletena v več finančnih škandalov. V zadnjem desetletju sta sicer papež Frančišek in njegov predhodnik Benedikt XVI. poskrbela za preglednejše delovanje vatikanskih financ.