Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

Za pomoč državam članicam EU-ja je potrebna učinkovita in delujoča Evropska agencija za mejno in obalno stražo Frontex, so sporočili iz Evropskega parlamenta. Evropski poslanci in poslanke so ob tem poudarili, da mora biti delovanje agencije preglednejše.

Parlament je potrebo po dobro delujočem Frontexu izrazil v resoluciji, ki jo je sprejel s 366 glasovi za, 154 proti in 15 vzdržanimi. S tem se je končala preiskava za ugotavljanje dejstev, ki jo je izvedla skupina za nadzor nad delovanjem omenjene agencije EU-ja.

Poslanci in poslanke so ob tem izrazili zaskrbljenost zaradi "resnih in vztrajnih obtožb na račun grških oblasti glede prisilnega vračanja prebežnikov in nasilja nad njimi". Poudarili so, da bi moralo biti spoštovanje načel in vrednot EU-ja, vključno s spoštovanjem temeljnih pravic prebežnikov, predpogoj za delovanje Frontexa.

Če članica EU-ja ne more spoštovati teh načel, bi moral Frontex po mnenju poslancev in poslank zmanjšati in preusmeriti svoje delovanje zgolj na spremljanje razmer. Izrazili so obžalovanje, da se to v primeru Grčije ni zgodilo.

Ob tem so pozdravili zmanjšanje obsega dejavnosti Frontexa v Litvi in presodili, da bi morala agencija nemudoma prekiniti podporo operacijam vračanja prebežnikov na Madžarskem.