Evropska unija je doslej sankcionirala že več kot 2000 posameznikov in pravnih oseb. Foto: Reuters
Evropska unija je doslej sankcionirala že več kot 2000 posameznikov in pravnih oseb. Foto: Reuters

"Pred drugo obletnico obsežne invazije, ki jo je na Ukrajino sprožil Vladimir Putin, Evropska unija ohranja pritisk na Rusijo," je ob tem povedal visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell. Poudaril je, da Unija ostaja enotna v svoji odločenosti, da oslabi ruski vojaški stroj ter pomaga Ukrajini v njenem legitimnem boju za obnovitev svoje neodvisnosti, ozemeljske celovitosti in suverenosti.

Članice so na seznam podjetij, za katera veljajo izvozne omejitve na področju blaga in tehnologije, ki jih je mogoče uporabiti v vojaške in civilne namene, dodale 27 podjetij. Med temi je 17 ruskih, ki so vključena v razvoj, proizvodnjo in zagotavljanje elektronskih komponent za ruski vojaški in industrijski sektor, so sporočili z Evropske komisije.

Dodali so tudi štiri podjetja iz Kitajske ter po eno iz Srbije, Turčije, Indije, Kazahstana, Tajske in Šrilanke. Ta podjetja po navedbah Bruslja s trgovanjem z elektronskimi komponentami za ruski vojaški in industrijski sektor tega posredno podpirajo vojaško agresijo na Ukrajino.

Kot je razvidno iz uradnega lista EU-ja, so sankcije uvedli proti srbskemu podjetju Conex s sedežem v Beogradu, ki se ukvarja s svetovanjem.

Obenem 13. sveženj sankcij proti Moskvi vključuje dodatne prepovedi izvoza sestavnih delov za brezpilotnike, med drugim elektronske transformatorje, statične pretvornike in indukcijske tuljave. Novi ukrepi pa prepovedujejo tudi izvoz aluminijastih kondenzatorjev, ki se uporabljajo v vojaške namene.

EU poleg tega širi seznam posameznikov in podjetij, za katera veljata prepoved vstopa in zamrznitev premoženja v EU-ju. Dodali so 106 posameznikov in 88 pravnih oseb, skupaj jih je tako sankcioniranih že več kot 2000.

Med temi je deset posameznikov in podjetij, vpletenih v dobave severnokorejskega orožja Rusiji, vključno s severnokorejskim obrambnim ministrom Kang Sun Namom. Na seznam so dodali tudi več kot 140 posameznikov in pravnih oseb iz ruskega vojaškoindustrijskega kompleksa, ki med drugim proizvajajo rakete, brezpilotnike, protiletalske raketne sisteme in vojaška vozila.

Sankcije so uvedli še proti šestim sodnikom in uradnikom na zasedenih ukrajinskih območjih ter 15 posameznikom in dvema pravnima osebama, vpletenim v kršenje pravic ukrajinskih otrok.

Z novimi sankcijami proti Rusiji tudi ZDA

"Ukrajinsko ljudstvo še naprej bori z izjemnim pogumom, vendar jim zmanjkuje streliva," je opozoril Biden. Foto: Reuters

Nove sankcije je napovedal tudi ameriški predsednik Joe Biden. Washington bo uvedel več kot 500 novih sankcij proti Rusiji. ZDA bodo uvedle tudi nove izvozne omejitve skoraj 100 pravnim osebam zaradi zagotavljanja podpore Rusiji in sprejele ukrepe za zmanjšanje ruskih energetskih prihodkov, je sporočil Biden.

Biden je dejal, da mora Rusija odgovarjati za vojno v Ukrajini ter smrt opozicijskega politika Alekseja Navalnega in da Washington želi še naprej podpirati Ukrajino, ki se sooča s pomanjkanjem streliva, ameriška pomoč pa zamuja zaradi notranjih sporov v kongresu.

"Sankcije bodo zagotovile, da bo Putin plačal še višjo ceno za svojo agresijo v tujini in represijo doma," je dejal Biden. Po njegovih besedah bodo petkovi ukrepi usmerjeni proti posameznikom, odgovornim za zapor Navalnega, proti ruskemu finančnemu sektorju, obrambni industriji ter mrežam javnih naročil.

"Dve leti po začetku vojne se ukrajinsko ljudstvo še naprej bori z izjemnim pogumom, vendar jim zmanjkuje streliva," je opozoril Biden. "Ukrajina potrebuje več zalog iz Združenih držav Amerike, da bi se lahko ubranila pred neusmiljenimi napadi Rusije, ki ji z orožjem in strelivom pomagata Iran in Severna Koreja," je dodal.

Washington vložil obtožnice proti ruskim oligarhom

ZDA so vložile obtožnice proti več ruskim oligarhom, ki podpirajo režim predsednika Vladimirja Putina.

"Pravosodno ministrstvo je bolj kot kdaj koli prej zavezano k prekinitvi toka nezakonitih sredstev, ki poganjajo vojno Vladimirja Putina, in kaznovanju tistih, ki jo še naprej omogočajo," je dejal pravosodni minister Merrick Garland.

Pravosodni minister Merrick Garland. Foto: Reuters
Pravosodni minister Merrick Garland. Foto: Reuters

Na zveznem sodišču v New Yorku so predsednika ruske državne banke Andreja Kostina obtožili sodelovanja v shemi za izogibanje sankcijam in pranje denarja v zvezi z dvema jahtama, ki sta skupaj vredni več kot 135 milijonov dolarjev, je sporočilo pravosodno ministrstvo. Proti Kostinu so bile uvedene sankcije že leta 2018, sedaj pa je obtožen tudi sodelovanja v shemi za izogibanje sankcijam v zvezi z luksuzno hišo v Koloradu, ki jo je leta 2010 kupil za 13,5 milijona dolarjev. Zaradi sodelovanja s Kostinom so v ZDA v četrtek aretirali dva Američana, 67-letni Kostin pa je na varnem v Rusiji.

Ministrstvo za pravosodje je objavilo tudi obtožnico zoper 38-letnega proruskega oligarha Sergeja Vitaljeviča Kurčenka, ki živi v Rusiji. Zanj veljajo sankcije že od leta 2015, sedaj pa je obtožen še pranja denarja in uporabe navideznih podjetij za prodajo kovinskih izdelkov v vrednosti več kot 330 milijonov dolarjev v ZDA.

52-letni Vladislav Osipov je obtožen bančnih goljufij v zvezi z upravljanjem jahte ruskega oligarha Viktorja Vekselberga. Osipov živi v Švici in ministrstvo je za njim razpisalo tiralico v vrednosti milijon dolarjev.

Garlandova namestnica Lisa Monaco je dejala, da je operacija, usmerjena proti podpornikom ruske vojne v Ukrajini, omejila, zasegla ali odvzela premoženje v skupni vrednosti skoraj 700 milijonov dolarjev, zaradi kršenja sankcij pa je bilo aretiranih več kot 70 ljudi.

Moskva še več politikom EU-ja prepovedala vstop v Rusijo

Rusko zunanje ministrstvo je v sporočilo, da je v odgovor na nedavni sveženj sankcij znatno razširilo seznam uradnikov in politikov Evropske unije, ki jim je prepovedan vstop v Rusijo.

"Evropska unija nadaljuje brezplodne poskuse pritiska na Rusijo z enostranskimi omejevalnimi ukrepi," je sporočilo zunanje ministrstvo. "Kot odgovor na ta neprijazna dejanja je ruska stran znatno razširila seznam predstavnikov evropskih institucij in držav članic EU-ja, ki jim je prepovedan vstop na ozemlje naše države," so dodali.

Sporočili so, da so na seznamu predstavniki organov pregona in gospodarskih organizacij, ki so Ukrajini zagotavljali vojaško pomoč, predstavniki evropskih institucij, ki sodelujejo pri pregonu ruskih uradnikov, ter tisti, ki so zbirali gradivo v podporo zaplembi ruskega državnega premoženja.