Finančni ministri EU-ja so se dogovorili glede reforme javnih financ. Foto: Pixabay
Finančni ministri EU-ja so se dogovorili glede reforme javnih financ. Foto: Pixabay

"Svet EU-ja je dosegel dogovor o novem okviru ekonomskega upravljanja, ki bo zagotovil tako stabilnost kot tudi rast. Pravila so uravnotežena, realistična in primerna za trenutne in prihodnje izzive," je na družbenem omrežju X zapisalo špansko predsedstvo EU-ju.

Dogovor ohranja osnovne elemente konec aprila predstavljenega predloga Evropske komisije, katerega namen je poenostaviti javnofinančna pravila. V okviru pogajanj pa so članice dodale določene varovalke, s katerimi bi zagotovili vzdržno zniževanje dolga in fiskalni prostor za naložbe.

V okviru pogajanj so članice dodale štiri varovalke, ki so med drugim namenjene vzdržnemu zniževanju javnega dolga ter zagotavljanju zadostnega fiskalnega prostora pod tremi odstotki BDP-ja za odzivanje na šoke. Namenjene so še zagotavljanju naložb v zeleni prehod, digitalizacijo, socialno politiko in obrambo, je povedala španska gospodarska ministrica Nadia Calvino.

Na slovenskem finančnem ministrstvu so pojasnili, da bodo morale članice z dolgom nad 90 odstotkov BDP-ja delež javnega dolga v povprečju zniževati za eno odstotno točko na leto, tiste z javnim dolgom nad 60 odstotkov BDP-ja pa za 0,5 odstotne točke.

Ko bo država dosegla javnofinančni primanjkljaj, večji od treh odstotkov BDP-ja, ga bo morala letno zniževati s takšno stopnjo, da bo zagotovila zanesljivo zniževanje javnofinančnega dolga. V primeru, ko zniževanje primanjkljaja ne bo zadostno, pa bodo morale članice primanjkljaj, brez upoštevanja vpliva ekonomskega cikla, znižati za 0,4 odstotka BDP-ja na leto, in ne več za 0,6 odstotka, kot velja trenutno.

"Kljub raznolikim pogledom in izhodiščnim položajem 27 držav članic nam je uspelo doseči kompromis, ki fiskalna pravila prilagaja novi realnosti in odraža tudi slovenska stališča," je v odzivu na dogovor povedal finančni minister Klemen Boštjančič.

Zdaj se bo Svet EU-ja, ki združuje predstavnike držav članic, o reformi javnofinančnih pravil EU-ja pogajal še z Evropskim parlamentom. Izvršni podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis pričakuje, da bosta instituciji dogovor dosegli še pred evropskimi volitvami junija prihodnje leto.