Češki predsednik je prepričan, da bo novi premier dobro opravil svojo nalogo, in mu je pri tem pripravljen pomagati. Foto: EPA
Češki predsednik je prepričan, da bo novi premier dobro opravil svojo nalogo, in mu je pri tem pripravljen pomagati. Foto: EPA

Nestrankarski Fischer je do zdaj vodil češki statistični urad in bo na čelu češke vlade zamenjal Mirka Topolanka, ki mu je parlament 24. marca izglasoval nezaupnico, kar je povzročilo nemalo skrbi, saj Češka v prvi polovici letošnjega leta predseduje Evropski uniji.

Fischer je bil imenovan po dogovoru med vsemi glavnimi češkimi strankami in bo prehodno vlado vodil do predčasnih volitev, ki bodo potekale 9. in 10. oktobra letos. Do izteka češkega predsedovanja EU-ju konec junija bo tudi vodil povezavo.

Kmalu nazaj v statistični urad
Za glavno nalogo si je Fischer zastavil sestaviti ekipo, ki bo delovala. "To ne bo kabinet vizij, ampak kabinet trdega dela ... Ta kabinet bo moral častno izpolniti vse naloge, ki izvirajo iz predsedovanja EU-ju. Poleg tega bo moral minimizirati vpliv gospodarske krize na češko prebivalstvo," je dejal Fischer.

Novi premier je pojasnil, da nima nobenih nadaljnjih političnih ambicij, in se zato namerava po predčasnih volitvah vrniti nazaj na položaj direktorja statističnega urada. 58-letni Fischer je napovedal, da bo vladno ekipo začel sestavljati prihodnji teden, medtem ko bo Topolanek vlado vodil do 8. maja.

G. V.