Protesti so potekali pod geslom
Protesti so potekali pod geslom "ljudje in njihove pravice so na prvem mestu". Foto: Reuters

K protestom sta pozvali obe največji sindikalni zvezi CCOO in UGT, ki poleg naštetega zahtevata še pravično davčno politiko in konec liberalizacije trga dela.

Ne bodo odnehali
Protestniki so v rokah držali transparente z napisom "ne" in provizorične škarje iz kartona, s čimer so izrazili nasprotovanje rezom v javnih financah. Vodji CCOO in UGT, Ignacio Fernandez Toxo in Pepe Alvarez, sta napovedala, da bodo protesti potekali toliko časa, dokler ne pridobijo nazaj izgubljenih pravic.

Rajoy se je z vodstvom sindikatov nazadnje sestal novembra, a pogovori niso obrodili sadov. Vlada poudarja, da v nobenem primeru pod vprašaj ne bo postavila izpolnjevanja zavez, ki jih je dala Bruslju.

Vlada se je zavezala k zmanjšanju primanjkljaja
Španska vlada je že v začetku novembra sporočila, da bo spoštovala cilje glede javnofinančnega primanjkljaja, ki jih je določila skupaj z Evropsko komisijo. Madrid se je namreč zavezal, da bo primanjkljaj z lanskih 5,1 odstotka bruto domačega proizvoda letos zmanjšal na 4,6 odstotka, naslednje leto pa na 3,1 odstotka.

Mednarodni denarni sklad je glede španskega gospodarstva sicer precej optimističen in je popravil napoved gospodarske rasti za državo. Ta bo po njegovih ocenah letos znašala 3,2 odstotka, naslednje leto pa 2,3 odstotka. Napredek je opaziti tudi pri ustvarjanju novih delovnih mest, a strukturna šibkost in z njo povezana zelo visoka brezposelnost ostajata.