Protestniki zahtevajo omejitev pravice do splava. Moški nosi transparent z napisom
Protestniki zahtevajo omejitev pravice do splava. Moški nosi transparent z napisom "Stop feminacistkam". Foto: Reuters
Protesta proti umiku vladnega predloga in pravici do splava se je udeležilo več tisoč ljudi. Foto: Reuters

Nasprotniki splava so od premierja Mariana Rajoya zahtevali, naj vlada izpolni predvolilno obljubo in odpravi pravico do splava. Rajoy je pred izvolitvijo leta 2011 obljubil, da bo zaostril zakonodajo o splavu, zaradi razkola znotraj lastne Ljudske stranke pa je septembra lani opustil te načrte.

"Splav ni pravica, ampak umor"
Današnjega protesta so se udeležili številni člani Ljudske stranke. Med njimi je bila tudi Esperanza Aguirre, kandidatka za madridsko županjo. "Splav ni pravica, ampak umor," je dejala po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Po poročanju španskega dnevnika El País so protestniki nosili transparente z napisi, kot so "Vsako življenje šteje" in "Življenje se začne s spočetjem, ne s konsenzom". Spraševali so, kje so vrednote Ljudske stranke.

Španija nad evropskim povprečjem
Konservativna vlada namerava parlamentu predlagati sprejetje manjše reforme, po kateri bi mladoletnice med 16. in 18. letom v skladu s februarja sprejetim osnutkom zakona za prekinitev nosečnosti potrebovale dovoljenje staršev, še poroča dpa.

Splav je v Španiji sicer dovoljen do 14. tedna nosečnosti, ta država pa se z okoli 120.000 splavi na leto po uradnih podatkih uvršča nad evropsko povprečje.