V Guantanamu je še vedno zaprtih več kot 300 ujetnikov. Foto: EPA
V Guantanamu je še vedno zaprtih več kot 300 ujetnikov. Foto: EPA

Prve ujetnike "vojne proti terorizmu" pod taktirko ZDA so, pokrite s kapucami, vklenjene in zvezane kot tovor, v Guantanamo pripeljali 11. januarja 2002. Od takrat dalje je bilo v Guantanamo prepeljanih že približno 800 ujetnikov iz 45 držav. Danes je tam še vedno pridržanih več kot 300 ujetnikov, številni od njih nezakonito.

Jetniki so v Guantanamu pridržani za nedoločen čas, brez pravice do sojenja, nekateri so pridržani na skrivaj, zapor pa je tudi simbol mučenja ter drugih okrutnih, nečloveških in ponižujočih ravnanj. V oporišču so ujetnikom kršene človekove pravica, ZDA pa trdijo, da bo Guantanamo odprt, dokler bo to potrebno, in da so tam zaprti ljudje, soodgovorni za teroristične napade 11. septembra. Človekoljubne organizacije, med njimi sta najbolj glasni Amnesty International in Humas Rights Watch, pozivajo ZDA, naj zaprejo oporišče Guantanamo, ujetnikom pa zagotovijo pravično sojenje.

"Kamp 6" - pekel na Zemlji
Najhuje je v visoko varovanem delu Guantanama, ki ga imenujejo "Kamp 6". Tam je zaprta približno tretjina zapornikov, ki so 22 ur dnevno zaprti v majhnih celicah, ki jih lahko zapustijo enkrat dnevno za osebno higieno in telovadbo v majhnih ograjenih kletkah. To je tudi edini del dneva, ko imajo stik z drugimi zaporniki. "Moja edina želja je, da umrem, saj živimo v razmerah, ki niso vredne življenja," je povedal eden izmed zapornikov "Kampa 6".

Guantanamo - ameriška suverenost na kubanskem ozemlju
Dogovor med Kubo in ZDA, da bo Kuba ameriški administraciji dovolila najem zaliva Guantanamo, sta leta 1903 podpisala takratni predsednik Kube Tomás Estrada Palma in njegov ameriški kolega Theodore Roosevelt. Dogovorila sta se, da bodo imele ZDA sodno oblast na ozemlju, a da bo Kuba kljub temu ohranila suverenost nad ozemljem. Oporišče Guantanamo je bilo ustanovljen v drugi polovici 20. stoletja, prvi ujetniki pa so bili ubežniki s Kube in Haitija, ki so jih ujeli na morju. Po napadu na ZDA 11. septembra 2001 so ZDA tam začele zapirati najhujše zločince.

Kuba oporišču v Guantanamu, kot je v uporabi danes, nasprotuje, saj krši dogovor, da naj bi ZDA Guantanamo uporabljale izključno v namene pomorstva in ga ne bi izrabljale v druge namene. V dogovoru sta takrat predsednika zapisala tudi, da bodo ZDA Guantanamo Kubi vrnile leta 2013. Vendar pa so ZDA k pogodbi priložile dodatek, kjer so zapisale, da bo Guantanamo v kubanske roke znova padel le pod pogojem, da bosta k temu privolili obe strani, kar pa se po vsej verjetnosti ne bo zgodilo še kar nekaj časa.

B. T.