Celica, kjer prebivajo haaški obtoženci. V vsaki sobi so tudi televizija, računalnik in telefon. Foto: EPA
Celica, kjer prebivajo haaški obtoženci. V vsaki sobi so tudi televizija, računalnik in telefon. Foto: EPA
Scheveningen
Zapor Scheveningen je dom obtožencev mednarodnega kazenskega sodišča ter posebnih sodišč za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije in Sierra Leone. Foto: EPA
Ratko Mladić
Ratka Mladića so v Haag prepeljali v torek, pred sodnike pa bo prvič stopil v petek zjutraj. Ker njegovi odvetniki trdijo, da je v zelo slabem zdravstvenem stanju, bodo Mladića v zaporu temeljito pregledali in mu določili zdravljenje. Foto: Reuters

Nekdanjega poveljnika bosanskih Srbov Mladića, ki ga obtožnica haaškega sodišča v 11 točkah bremeni vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti med vojno v Bosni in Hercegovini, kjer je v 43-mesečni zasedbi Sarajeva pobil več kot 10.000 ljudi, in genocida v Srebrenici, kjer je bilo leta 1995 ubitih več kot 8.000 Bošnjakov, so v zapor v Scheveningenu prepeljali v torek zvečer, prvo noč pa je prebil v samici.

Mladićevi "sostanovalci" v Scheveningenu so nekdanji vojaški poveljnih bosanskih Srbov Radovan Karadžić, Charles Taylor, nekdanji liberijski predsednik, ki mu sodijo zaradi umorov, posilstev in spolnega suženjstva ter prodaje "krvavih diamantov", s katerimi je kupoval orožje za upornike v Sierra Leoneju, ter Thomas Lubanga, nekdanji vojaški voditelj Konga, ki je obtožen oboroževanja in rekrutacije otrok.

Luksuz v primerjavi z drugimi zapori
Zapor Scheveningen, kjer prebivajo obtoženci, ki čakajo na sojenje na mednarodnem kazenskem sodišču ter na posebnih sodiščih za Jugoslavijo in Sierro Leone, stoji v bližini starega zapora, kjer so Nemci v času nacizma zapirali nizozemske upornike. A če primerjamo haaški zapor z zapori v državah, od koder prihajajo obtoženci, so celice v Scheveningenu pravi luksuz.

Zapor stoji na odlični lokaciji in je približno dva kilometra oddaljen od plaže. Celice, ki so v višjih nadstopjih, imajo tako pogled na peščeno plažo in morje. Zaporniki sami prebivajo v celicah, velikih deset kvadratnih metrov. Vsaka celica ima posteljo, mizo, knjižne police, omarico, manjši umivalnik in stranišče, vsaka celica ima tudi televizijo, računalnik, kjer pa ne morejo uporabljati medmrežja in elektronske pošte, ter telefon, a gredo vsi klici preko centrale.

Zaporniki so zaprti med 21. uro zvečer in 7.30 zjutraj, ko lahko gledajo televizijo, berejo ali se pripravljajo na sojenje. Čez dan se lahko zaporniki prosto gibljejo po kompleksu, medtem pa jim ni treba nositi zaporniških oblačil, ampak lahko nosijo svoje obleke.

Pogovori o politiki so prepovedani
V predelu zapora, kjer prebivajo obtoženci za zločine, storjene na območju nekdanje Jugoslavije, so politika in sodni primeri prepovedane teme pogovorov, da se zaporniki ne bi preveč razburjali. "V zaporu veljajo stroga pravila - pogovori o politiki in primerih so prepovedani," je povedal Sefer Halilović, nekdanji bosanski general, ki je bil obtožen poboja hrvaških civilistov med letoma 1992 in 1995, a ga je pozneje sodišče oprostilo.

Prijateljstvo med nekdanjimi sovražniki
Srbski mediji so poročali, da so se kljub političnim razlikam zaporniki, ki so bili med vojno v nekdanji Jugoslaviji med letoma 1992 in 1995 na nasprotnih straneh, zbrali ob verskih praznikih in si celo izmenjali darila. "Vojna nas je ločila, Haag pa nas je znova združil," je v knjigi, kjer je opisal svoje bivanje v Scheveningenu, zapisal Halilović. Prijateljstvo, ki se je razvilo med obtoženci, so opisovali tudi drugi zaporniki.

Makedonski notranji minister Ljube Boskovski, ki je bil prav tako obtožen, je za Reuters povedal, da je Ante Gotovina, ko je prispel v Haag, nosil majico s kratkimi rokavi, saj so ga prijeli na Kanarskih otokih. "Problem pa so takoj rešili, ko mu je nekdanji jugoslovanski predsednik Slobodan Milošević posodil pulover," je povedal Boskovski.

"Hrana ni taka, kot smo je vajeni na Balkanu"
Pogovori med zaporniki se vrtijo predvsem okoli hrane, družine in zdravstvenih težav, kot je, recimo, težava dostopa do tamkajšnjih zobozdravnikov. Ena od najbolj tipičnih pritožb glede hrane je, da zelenjava ni dovolj kuhana, a si lahko zaporniki izberejo tudi sestavine in si sami pripravijo hrano. "Hrana ni taka, kot smo je navajeni na Balkanu. Zelenjava ni dovolj kuhana, porcije pa so premajhne, zato smo si morali kupovati svojo hrano," je povedal Halilović.

Najboljša zdravstvena oskrba za Mladića
Mladić, za katerega odvetniki pravijo, da je v slabem zdravstvenem stanju, bo imel zagotovo dostop do odlične zdravstvene oskrbe, saj si sodišče ne želi, da bi še eden od ključnih obtožencev umrl v priporu. Slobodan Milošević, ki naj bi v zaporu pogosto poslušal Celine Dion, je umrl v priporu 11. marca 2006, samo nekaj mesecev pred dokončno obsodbo v primeru, ki je trajal štiri leta.

Tiskovna predstavnica haaškega sodišča Nerma Jelačić je povedala, da bodo Mladića po prihodu v zapor natančno pregledali. "Zaporniki lahko uporabljajo zdravstveno službo v zaporu, če pa imajo resnejše probleme, jih lahko preselimo tudi v druge bolnišnice," je še povedala Jelačićeva.

"Kljub vsem ugodnostim in dobrim bivanjskim razmeram, pa je Scheveningen še vedno zapor," je povedal Halilović.