Obtoženec je s helikopterjem prispel na cilj. Foto: Reuters
Obtoženec je s helikopterjem prispel na cilj. Foto: Reuters
Izročitev Mladića
In pristal za scheveningenskimi zidovi.
Ratko mladić
Prihod na rotterdamsko letališče.
Topčider
Topčider je eden največjih vojaških objektov na Balkanu, ki se ponaša s kilometri podzemnih tunelov. Je eden izmed krajev, kjer naj bi se med begom skrival Mladić. Foto: EPA
Grob Ane Mladić
Grob Ane Mladić, ki je leta 1994 storila samomor. Foto: EPA
Spomini žrtev Mladićevih zločinov
Mladića izročili Haagu

Sodišče v Beogradu ni ugodilo pritožbi, ki jo je Mladićev odvetnik Miloš Šaljić poslal v ponedeljek popoldne s priporočeno pošto. Tričlanski sodni senat je imel za odločitev o pritožbi na voljo tri dni časa, a je, kot je bilo pričakovati, to opravil že danes. S tem je odločitev o izročitvi postala pravnomočna.

Zadnji korak pred premestitvijo v Haag je opravila srbska ministrica za pravosodje Snežana Malović s podpisom naloga o izročitvi.

V popoldanskih urah je močno zastražen policijski konvoj zapustil poslopje posebnega sodišča. Cesta do letališča je bila zaprta za ves promet, Mladić pa je Srbijo zapustil s srbskim vladnim letalom, ki je pristalo na letališču v Rotterdamu, od tam pa so ga prepeljali v haaški pripor.

Mlada vojaka naj bi videla Mladića in zato umrla
Šaljić je izjavil, da bo svoji stranki svetoval, naj ne privoli v zaslišanje v povezavi z zločini nad Srbi v BiH-u in s smrtjo dveh mladih vojakov v Topčideru. Kot pričo ga hoče zaslišati srbsko sodišče za vojne zločine. Šaljić je za B92 pojasnil, da gre za njegovo mnenje, ki ga bo prenesel svoji stranki, odločitev pa je nato odvisna od njega.
"Jaz sem rekel, da je zmožen samo prvega zaslišanja, ker je zelo enostavno in mora reči samo besedo ali dve," razlaga Šaljić.

"Kar pa se tiče zaslišanja glede zločinov nad Srbi, sem rekel, da ne more, ker je to zelo obširna tema, on pa niti pet minut ne more ohranjati pozornosti, kaj šele dve uri. Kar zadeva zaslišanja glede uboja vojakov, sem rekel, da je to zaslišanje brez vsakršnega smisla - kakšno zvezo pa ima on s tem zakloniščem, če ga v njem sploh nikoli ni bilo," pojasnjuje Mladićev zagovornik.

Mlada srbska vojaka sta bila ubita v vojašnici na Topčideru leta 2004, njuna smrt pa do danes še ni pojasnjena. Takratne oblasti so najprej trdile, da sta bila vojaka ubita v medsebojnem prepiru, ko je en vojak ustrelil drugega in nato sam storil samomor.

Poznejša preiskava je pokazala, da je vojaka ubil nekdo tretji, zato so se pojavile govorice, da sta verjetno videla haaškega begunca Mladića, ki se je takrat skrival v vojaških objektih, in to plačala z življenjem.

Na grobu svoje hčerke
"Nemogoče je govoriti z njim razumno. Pravi, da če ne sme na njen grob, naj privedejo hčerkino krsto k njemu," je razlagal Mladićev odvetnik, ki je vztrajal pri tem, da bi moral haaški obtoženec v bolnišnico in ne v Haag.

Srbske oblasti so Mladiću izpolnile željo in je le lahko obiskal grob hčerke Ane. Po poročanju B92 je Mladić na pokopališče prispel v belem oklepnem džipu, močno zastražen, po obisku pa so ga prepeljali nazaj na sodišče v Beogradu.

Namestnik tožilca za vojne zločine Vekarić je dejal, da sta se tožilstvo in sodišče strinjali z Mladićevo prošnjo in da so pristojne službe presodile, da je akcija varna, ter jo izpeljale v zgodnjih jutranjih urah.

Mladićeva 23-letna hči Ana je leta 1994 naredila samomor, on pa je po poročanju Blica od prvega dne po prijetju prosil, če lahko obišče njen grob.

Poročila o tem, kaj je Ano Mladić, študentko medicine, spodbudilo k temu, da se je 24. marca 1994 na družinskem grobu ustrelila v glavo z očetovo najljubšo pištolo, so različna.
Njeni prijatelji so dejali, da si je vzela življenje, potem ko je prebrala močno ubeseden besedni napad na njenega očeta, ki ga je zapisal nekdanji urednik revije Narodna armija, Gajo Petković. V članku je Petković navedel, da Mladića "nenadzorovano odnašata bes in brutalnost" in da ima "nedvomno odgovornost za zločine pripadnikov vojske, ki ji poveljuje".
Spet drugi trdijo, da so jo njeni sošolci z medicinske fakultete med zdravniško konferenco v Rusiji mučili zaradi očeta in je doživela neke vrste čustveno travmo. Spet tretji pa mislijo, da je bila, tako kot številni njeni rojaki, naveličana živeti v vojni.

Leto dni po Anini smrti - Srebrenica
V zadnji številki ameriške revije Newsweek je objavljena obsežna reportaža o Mladiću, v kateri je veteranska vojna dopisnica Janine di Giovanni namenila posebno pozornost prav Aninemu samomoru. Di Giovannijeva trdi, da je Mladić po njeni tragični smrti postal drug človek. Da je bila morda prav Anina smrt tista, ki ga je pognala globlje v nasilje.
"Nekateri ljudje menijo, da se mu je zmešalo," je novinarki zaupal eden izmed Mladićevih poveljnikov. "Veste, kaj se je zgodilo leto dni po tem, ko je Ana umrla? Srebrenica." In še: "Mladićevo življenje je imelo dve obdobji - pred Anino smrtjo in po njej ... Nikdar si ni opomogel. Bil je zlomljen mož."
Vojska pod poveljstvom Ratka Mladića je julija 1995 v Srebrenici pobila okoli 8.000 Bošnjakov. Mladić vse obtožbe zanika.

Spomini žrtev Mladićevih zločinov
Mladića izročili Haagu