Šiitske milice v napadih na Tal Afar. Foto: Reuters
Šiitske milice v napadih na Tal Afar. Foto: Reuters
Irak
Šiitske milice štejejo okoli 20.000 borcev. Foto: Reuters
Irak
Sunitsko prebivalstvo se boji maščevanja šiitskih milic. Foto: Reuters

Šiitske milice, ki jih podpira Iran in sodelujejo pri operaciji za osvoboditev Mosula, so dosegle položaje kurdskih borcev zahodno od mesta. Kot so poročali viri pri kurdskih pešmergah, ki prav tako sodelujejo v bojih proti džihadistom, so šiitski borci prevzeli nadzor nad cesto, ki vodi proti meji s Sirijo prek mesta Tal Afar zahodno od Mosula.

Tako Mosul kot 60 kilometrov oddaljeni Tal Afar sta še vedno v rokah samooklicane Islamske države, ki počasi, a zanesljivo izgublja ozemlje, ki ga je v bliskovitem bojnem pohodu osvojila poleti leta 2014. S tokratnim prebojem šiitskih milic na zahodni strani je sam Mosul obkoljen s severa, juga in vzhoda.

Vplivni vodja koalicije šiitskih milic pod imenom Ljudske mobilizacijske enote Abu Mahdi Al Mohandes je sporočil, da so njegove sile dosegle križišče, ki ga nadzirajo kurdski borci. Islamska država še vedno nadzoruje 60 kilometrov ceste, ki povezuje Mosul in Tal Afar. Al Mohandes je napovedal, da bodo zdaj poskušali prekiniti džihadistično povezavo med Mosulom in Tal Afarjem.

Nekaj tisoč džihadistov v Mosulu
Operacija za osvoboditev Mosula se je začela sredi oktobra in po hitri osvojitvi več okoliških vasi se je napredovanje iraških sil upočasnilo, ko so prodrli v samo mesto, kjer še vedno potekajo boji z džihadisti, na iraške vojake pa prežijo ostrostrelci, samomorilski napadalci in mine presenečenja.

Po ocenah iraške vojske je v Mosulu še od pet do šest tisoč džihadistov. Osvojitev Mosula bo pomenila veliko zmago nad Islamsko državo, katerim pripadnikom je vodja Abu Bakr Al Bagdadi naročil, da se ne smejo umakniti iz mesta, kjer naj bi bil pred kratkim tudi sam, a se je nato umaknil na odročno območje v bližini meje s Sirijo.

Hkrati s prodiranjem šiitskih milic proti Tal Afarju iz mesta beži na desettisoče ljudi, kar povzroča dodatne skrbi humanitarnim delavcem, še posebej zato, ker nekateri civilisti bežijo še globlje na ozemlje pod nadzorom džihadistov, kjer je skoraj nemogoče dostaviti humanitarno pomoč.

Mesto je zapustilo okoli 3.000 družin, od tega se jih je polovica odpravila v smeri jugozahod proti Siriji, polovica pa proti severu in ozemlju pod nadzorom kurdskih sil. Kot je povedal predstavnik Tal Afarja v skupščini pokrajine Ninive, ki trenutno zaseda v prestolnici iraškega Kurdistana Erbil.

Iz Tal Afarja bežijo pripadniki sunitske skupnosti, ki predstavlja večino v pokrajini Ninive in okolici Mosula. V samem mestu je nekoč živela tudi šiitska manjšina, ki je pobegnila leta 2014, ko so prišli pripadniki Islamske države.

Turški predsednik Tayyip Erdogan je že pred začetkom operacije za osvoboditev Mosula opozoril, da Turčija ne bo mirno stala ob strani, če bodo šiitske milice terorizirale tamkajšnje sunitsko prebivalstvo.

Večinsko prebivalstvo Tal Afarja so iraški Turkmeni, s katerimi je Turčija zgodovinsko povezana, zato je Ankara zagrozila z vojaškim posredovanjem, da bi preprečili morebitna grozodejstva nad domačini, če bodo šiitske milice zavzele mesto.