Medtem srdita bitka za bližnji Mosul še vedno poteka. Foto: Reuters
Medtem srdita bitka za bližnji Mosul še vedno poteka. Foto: Reuters

Marca lani so oblasti in zgodovinarji obsodili IS zaradi uničenja arheološkega nahajališča neprecenljive vrednosti, ki je segalo v čas 13. stoletja pred Kristusom.

ZN-ovo kulturno telo je dejanje označilo za vojni zločin.

IS meni, da so svetišča in kipi "lažni idoli", ki jih je treba uničiti.

Nimrud leži okoli 30 kilometrov jugovzhodno od Mosula, ki ga skušajo iraške vladne sile prav tako iztrgati iz rok IS-ja. "Po spopadu s tako imenovano Islamsko državo so sile iz devete oborožene divizije popolnoma osvobodile Nimrud in nad njegove stavbe dvignile iraško zastavo," je sporočila iraška vojska.

Kurdi nad sunite?
Medtem pa borci za človekove pravice obtožujejo kurdske sile v Iraku, da so porušile domovanja sunitskih muslimanov v najmanj 20 vaseh in mestih na območjih pod nadzorom IS-ja. Po navedbah organizacije Human Rights Watch so bile nekatere sunitske vasi skoraj popolnoma uničene. HRW meni, da gre pri tem za vzorec očitno nezakonitih rušenj.

Dindar Zebari, namestnik ministra v kurdski regionalni vladi, zanika, da bi izdali nalog ali navodila za uničenje sunitskih domov, je pa Zebari za BBC povedal, da je kurdska pokrajina varno zavetišče za skoraj dva milijona sunitskih Arabcev. Ob tem je dodal, da so nekateri vaščani na uničenih območjih podpirali IS ali pa postali celo člani skupine, poškodovani domovi pa da so rezultat zračnih napadov ali podtaknjenih bomb ob umiku upornikov.