Goran Hadžić se je odpovedal pravici do pritožbe na izročitev, zaradi česar je bil po hitrem postopku izročen haaškemu sodišču. Foto: Reuters
Goran Hadžić se je odpovedal pravici do pritožbe na izročitev, zaradi česar je bil po hitrem postopku izročen haaškemu sodišču. Foto: Reuters
Konvoj s Hadžićem
Policija je Hadžića z močno varovanim konvojem odpeljala v Novi Sad k njegovi bolni materi. Iz glavnega mesta Vojvodine so ga nato prepeljali na beograjsko letališče. Foto: Reuters
Sojenje vojnim zločincem v Srbiji
Hadžić izročen Haagu

Hadžić je z beograjskega letališča poletel na Nizozemsko, potem ko je dopoldne pravosodna ministrica Snežana Malović podpisala nalog o izročitvi, saj se je nekdanji politični vodja Srbov na Hrvaškem pisno odpovedal pritožbi glede na izročitev.

Malovićeva je to naredila takoj potem, ko se je Hadžić poslovil od ožjih sorodnikov, za kar so ga s policijskim konvojem odpeljali tudi v Novi Sad.

Nekaj čez poldne je z letališča Nikole Tesla v Surćinu poletelo posebno letalo srbske vlade, v katerem je bil še zadnji osumljenec za vojne zločine v nekdanji Jugoslaviji, ki ga je morala poiskati in izročiti Srbija.

Po dveurnem poletu je Hadžić pristal v Rotterdamu, od koder so ga odpeljali v pripor Mednarodnega kazenskega sodišča v Scheveningnu, kjer je postal 38. jetnik.

Glavni tožilec Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije Serge Brammertz je dejal, da se bo Hadžić pred sodnikom prvič pojavil v ponedeljek opoldne.

Po obisku druge žene še k bolni materi
V četrtek so Hadžića v strogo varovanem zaporu v Beogradu obiskali žena, sin in sestra, dan zatem pa ga je obiskala še ženska, s katero je živel med begom pred pravico. Neidentificirana ženska ga je obiskala v zgodnjih jutranjih urah skupaj s hčerko, ki se jima je rodila med sedemletnim skrivanjem. Pozneje ob pol devetih je konvoj petih blindiranih vozil odpeljal Hadžića iz zapora na obisk k materi, ki je na smrt bolna in živi v Novem Sadu. V glavnem mestu Vojvodine je Hadžić obiskal tudi očetov grob.

Iz Novega Sada naravnost na letalo
Avtocesta Beograd-Novi Sad je bila pod poostrenim nadzorstvom policije in drugih srbskih varnostnih sil. Prav tako je bila močno povečana prisotnost policije na beograjskem letališču Nikola Tesla, s katerega je Hadžić poletel v haaški pripor. Po slovesu od matero so Hadžića s konvojem odpeljali proti beograjskem letališču, kjer je nanj čakalo posebno letalo za Haag.

Hadžić, ki ga je srbska varnostna služba BIA prijela v sredo zjutraj na Fruški Gori na zahodu Vojvodine, se je pisno odpovedal pritožbi. Na sodni identifikaciji in uvodnem zaslišanju je nekdanji predsednik Srbske krajine prejel obljubo, da se bo lahko najprej srečal s svojci, šele nato pa bo izročen Haagu.

Soodgovoren za poboj na Ovčari
Hadžić je bil voditelj Srbov v Vzhodni Slavoniji in med letoma 1992 in 1994 predsednik Srbske krajine. Na vrhuncu vojne na Hrvaškem jeseni 1991 je bil močno dejaven pri zavzemanju Vukovarja, od koder tudi izvira najbolj obremenilna točka izmed skupno 14 točk obtožnice: odgovornost za poboj hrvaških ranjencev iz vukovarske bolnišnice na Ovčari po padcu mesta.

Sojenje vojnim zločincem v Srbiji
Hadžić izročen Haagu