Kim bi moral Rusijo obiskati že junija, a je nato zaradi varnostnih razlogov opustil načrte, ker so ti prišli v javnost. Foto: Reuters
Kim bi moral Rusijo obiskati že junija, a je nato zaradi varnostnih razlogov opustil načrte, ker so ti prišli v javnost. Foto: Reuters
Kim v Rusiji

Kim je v Rusijo prispel pred štirimi dnevi in kot je v navadi, se je zaradi strahu pred letenjem na pot odpravil v dobro zavarovanem vlaku, ki ga uporablja za svoja sicer redka potovanja v tujino. Srečanje z ruskim voditeljem poteka v kraju Ulan Ude v sibirski pokrajini Burjatija, ki leži okoli 4.420 kilometrov vzhodno od Moskve.

Čas in kraj srečanja je bil do zadnjega ovit v tančico skrivnosti, tako pri vedno prikrivajočem Kimu kot pri Kremlju. "Zaradi vaše posebne pozornosti in skrbi, gospod predsednik, uživamo v veselem potovanju," je dejal 69-letni Kim, ki se je na samo srečanje pripeljal v črnem mercedesu, medtem ko je dan prej preživel na ladji na Bajkalskem jezeru.

Iskanje pomoči
Kim se v Rusijo ni odpravil toliko zaradi želje po rešitvi vprašanja severnokorejskega jedrskega programa, ampak bolj v iskanju pomoči za svojo obubožano in izolirano državo, kjer se prebivalci spopadajo s hudim pomanjkanjem zaradi nedavnih poplav in sankcij mednarodne skupnosti.

A Kim se dobro zaveda, da pomoči ne bo, če ne bo popustil v svojem kljubovanju mednarodni skupnosti, zato je tudi pristal na vrnitev k šeststranskim pogajanjem o jedrskem programu, ki so zastala leta 2008, ko se je od njih umaknil Pjongjang.

Kim je zdaj po pogovorih z Medvedjevom izrazil pripravljenost za nadaljevanje šeststranskih pogajanj "brez predpogojev". V okviru teh pogajanj pa je Pjongjang "pripravljen rešiti tudi vprašanje uvedbe moratorija na testiranje in proizvodnjo jedrskih raket".

Plinovod prek Severne Koreje
Glavni dogovor med obema voditeljema je bil gospodarske narave, saj sta se dogovorila za postavitev plinovoda prek Severne Koreje do Južne Koreje. Plinovod naj bi bil dolg več kot 1.700 kilometrov, v začetni fazi pa naj bi prek njega teklo do 10 milijard kubičnih metrov zemeljskega plina letno. Glavni porabniki bi bili sicer predvsem v Južni Koreji, Severna Koreja pa bi bila upravičena do pristojbin za tranzit plina prek njenega ozemlja.

Kim v Rusiji